Koronaviruskriisi osoittaa luottamuksen tärkeyden 

Pääkirjoitus

Hallitus jatkoi tiistaina koronaviruskriisin hoitoa antamalla valmiustilalain mukaisia asetuksia. Lääkkeiden jaon rajoittamista koskeva asetus tuli voimaan heti. Muun muassa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työaikoja koskeva asetus meni vielä eduskunnan käsittelyyn. 

Maanantaina kerrottujen linjausten mukaisesti Suomen rajat menevät kiinni torstaista lähtien. 

Koronavirus iskee kansalaisten terveyden ohella kipeästi myös kansalaisten talouteen. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla povasi maanantaina kansantuotteen supistumista tänä vuonna jopa viidellä prosentilla. 

Ensimmäiset lomautusvaroitukset on jo annettu. Uhkana on konkurssiaalto. Sen torjumiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen.  

Hallitus etsii nyt työmarkkinajärjestöjen kanssa lisätoimia maanantaina päätetyn viiden miljardin tukipaketin jatkoksi. 

Tämän viikon päätökset kertovat Suomen poliittisen järjestelmän vahvuudesta. Tiukan paikan tullen rivit kyetään yhdistämään. 

Erityinen kiitos kuuluu oppositiolle. Suurimmat oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus ovat antaneet yksiselitteisen tuen hallituksen toimille. 

Yksimielisyys on mahdollista keskinäisen luottamuksen ansiosta. Pienen maan vahvuus tulee tässä esille. Kaikki politiikan keskeiset toimijat tuntevat toisensa ja kykenevät luottamukselliseen yhteistoimintaan. 

Koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa vain sillä edellytyksellä, että kansalaiset suostuvat noudattamaan hallituksen päättämiä rajoituksia. 

Jatkossa mitataan vielä tärkeämpää luottamussuhdetta, kansalaisten luottamusta poliittisiin päättäjiin, viranomaisiin ja asiantuntijoihin. Koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa vain sillä edellytyksellä, että kansalaiset suostuvat noudattamaan hallituksen päättämiä rajoituksia. 

Tilanne Suomessa on tässä suhteessa parempi kuin monissa muissa maissa. Suomalaisten kunnioitus esivaltaa kohtaan on vahvaa, onpa sitä pidetty joskus liiankin vahvana. Terve kriittisyys päättäjiä kohtaan on demokratiassa paikallaan. 

Tässä poikkeustilanteessa esivallan totteleminen on kuitenkin elintärkeää. 

Maailmalta löytyy viime vuosilta paljon esimerkkejä siitä, miten kansalaisten luottamusta päättäjiä, viranomaisia, asiantuntijoita ja mediaa kohtaan on tietoisesti horjutettu erityisesti sosiaalisessa mediassa levitetyillä valheilla. 

Tämän viikon kokemusten perusteella Suomi on säilynyt vahvan keskinäisen luottamuksen maana. Se onkin pienen maan tärkein pääoma, jota kannattaa varjella.