Koronavirus heiluttaa terveyden lisäksi myös maailmantaloutta ja -politiikkaa

Pääkirjoitus

Koronavirus leviää päivä päivältä maailmalla. Viime päivinä virus on alkanut heilutella myös maailmantaloutta ja -politiikkaa. Kiina on kärsinyt ensimmäisenä ja eniten, mutta koronavirus saattaa aiheuttaa dramaattisia seurauksia myös Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Kun koronavirus todettiin Kiinassa, asiaa käsiteltiin ensi alkuun lähinnä terveysongelmana. Kun maa ryhtyi massiivisiin rajoitustoimiin viruksen leviämisen estämiseksi, viruksesta tuli myös talousongelma.

Lukemattomat yritykset ympäri maailmaa ovat riippuvaisia Kiinan alihankintateollisuudesta. Yritysten vaikeudet alkoivat heijastua myös osakemarkkinoille.

Tähän asti dramaattisin päivä koettiin maanantaina, kun osakekurssit syöksyivät alaspäin kaikissa maailman pörsseissä.

Talousongelmilla on tapana kääntyä nopeasti myös poliittisiksi ongelmiksi. Tämä näkyy nyt erityisesti Yhdysvalloissa, joka valmistautuu marraskuun presidentinvaaleihin.

Presidentti Donald Trump on pyrkinyt ratkaisemaan koronaviruksen aiheuttamat ongelmat samalla tavalla kuin kaikki aiemmatkin kriisinsä. Hän syyttää mediaa ja poliittisia vastustajiaan.

Trumpin tölväisyt ovat jyrkässä ristiriidassa jopa hänen oman hallintonsa asiantuntijoiden lausuntojen kanssa.

Jos koronavirus painaa talouden mittarit pidemmäksi aikaa punaiselle, Trump voi menettää virkansa marraskuussa.

Tarkkailijat ovat kuvanneet Trumpin tilannetta Katrina-hetkeksi. Tällä viitataan presidentti George W. Bushin suosion romahtamiseen vuoden 2005 Katrina-hurrikaanin seurauksena.

Bush ja hänen hallintonsa olivat täysin valmistautumattomia hoitamaan hurrikaanin aiheuttamia tuhoja New Orleansin alueella.

Trumpin johtajuus on nyt asetettu samalla tavalla kyseenalaiseksi kuin Bushin johtajuus 2005.

Trumpin taktiikka voi toimiakin, jos maanantain pörssiromahdus jää tilapäiseksi. Trumpin uudelleenvalintakampanja on nojannut vahvaan talouteen, joka on painanut myös työttömyyden alhaiselle tasolle.

Jos koronavirus painaa talouden mittarit pidemmäksi aikaa punaiselle, Trump voi menettää virkansa marraskuussa.

Amerikkalaiset äänestävät tunnetun sanonnan mukaan lompakollaan. Pörssikurssien pitkäaikainen lasku olisi hyvin ikävä uutinen äänestäjille, joiden eläkerahat on sijoitettu osakemarkkinoille.

Koronaviruksesta on tulossa ongelma myös Venäjälle. Maailmantalouden epävarmuus on johtanut öljyn kysynnän ja sitä kautta sen hinnan laskuun.

Öljyntuottajien OPEC-järjestö yritti viime viikolla sopia tuotannonrajoituksista hintojen vakauttamiseksi. Kun Venäjä kieltäytyi rajoituksista, Saudi-Arabia ilmoitti massiivisesta tuotannon lisäyksestä. Se johti öljyn hinnan romahdukseen maanantaina.

Venäjän talous nojaa edelleen hyvin pitkälle öljyn ja maakaasun vientiin. Jos öljyn hinta painuu pysyvästi alle kipurajan, se iskee paitsi maan talouteen myös presidentti Vladimir Putinin suosioon.

Maailmantalouden heikentyminen vaikuttaa tietenkin myös Suomeen. Vaikutukset voivat olla jopa keskimääräistä suurempia, koska kansantaloutemme kakusta varsin suuri osa on leivottu vientituloilla.

Koronavirusta on meillä hoidettu viranomaisten johdolla terveysongelmana, jollainen se pohjimmiltaan onkin. Talousvaikutuksia ei voida välttää, mutta poliittista ongelmaa tästä viruksesta ei kannata tehdä.