Kokoomus ajaa nyt kaksilla vaalirattailla niin, että rapa äänestäjän silmiin roiskuu

Pääkirjoitus

Vaalien alla kansalaisilla pitää olla medialukutaitoa ylimääräinen annos. Kaikkea, mitä vaalien nimissä puhutaan ja kirjoitetaan, kannattaa tarkastella kriittisesti.

Jopa painetut vaaliviestit voivat olla harhaanjohtavia.

TARKASTELTAVAKSI sopii vaikkapa Askolan kokoomuksen vaalilehti ”Askolan Aluevaalisanomat”. Sitä on jaettu laajasti Itä-Uudenmaan postilaatikoihin. Siinä esitellään Askolan kokoomusehdokkaat ja Askolan kokoomuksen vaalilupauksia.

Esimerkiksi näin:

”Joka kunnassa on oltava terveysasema ja myös keskeisten sosiaalipalveluiden on oltava edelleen saatavissa lähipalveluina.”

Tai näin:

”On selvää, että keskittämispolitiikka nostaa päätään jo ensimmäisellä aluevaltuuston

toimikaudella, koska se on nostanut päätään jo valmisteluvaiheessa. Suunnitelmat kolmen vuoden siirtymäajan jälkeisiksi sopeuttamistoimiksi pyörivät jo monien mielissä. Eivät meidän.”

Kun keskustan vaaliohjelmassa sanotaan, että ”jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema, josta lähipalvelut saa sujuvasti ja nopeasti”, tähän voi luottaa.

NO MUTTA keskustan vaalitavoitteitahan tällaiset ovat, saattaa lukija ihmetellä. Kokoomushan on ollut ihan toisilla linjoilla, keskittämässä palveluja.

Oikeassa ihmettelijä onkin. Keskustan aluevaaliohjelma alkaa näillä sanoilla:

”Jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema, josta lähipalvelut saa sujuvasti ja nopeasti.”

Kumpi on mahtanut kopioida toisen puolueen vaaliohjelmaa? Keskusta Askolan kokoomusväkeä vai askolalaiset keskustaa? Mutta ehkä sen arvuuttelu on tarpeetonta. Tavoite on hyvä joka tapauksessa.

Tärkeämpää on pohtia, mikä arvo Askolan kokoomusväen vakuutteluilla on.

Varmaankin niihin voi luottaa – varsinkin, kun siitä on nyt mustaa valkoisella. Mutta näin ajatteleva kokoomuslainen aluevaltuutettu on takuulla harvinainen, outo lintu ryhmässään. Samanlaista lupausta ei kokoomus halua valtakunnallisesti antaa.

Yllä esitetyistä tavoitteista ja lupauksista ei kokoomuksen vaaliohjelma puhu sanaakaan, ei vaikka kuinka tarkkaan tutkisi.

Viestit ovat olleet pikemminkin päin vastaiset.

VAHVISTUKSEKSI käy vaikkapa kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon puhe puoluevaltuustonsa kokouksessa (30.10.).

”Me emme voi katsoa sivusta. Minä en aio katsoa sivusta. Kokoomus lähtee voittamaan aluevaalit huolehtiakseen, ettei uudistuksesta tule tämän isompaa farssia ja rahasyöppöä.” (IS 30.10.)

Silloin tulkittiin, että Orpon uhkaus oli suunnattu keskustaan, joka vaati jo siihen aikaan vaaliohjelmassaan, että joka kunnassa tulee olla sosiaali- ja terveysasema.

Kokoomukselle keskustan puhe oli siis ”farssia ja rahasyöppöä”.

Kiemurtelemaan Orpo joutui myös Ylen tv-tentissä (13.1.). Hänen taikasanansa oli ”tarkoituksenmukaisuus”. Sen selkeämpää hänestä ei irronnut, vaikka toimittaja kysyi moneen kertaan.

Niin että sitä kai Itä-Uudenmaan aluevaltuuston kokoomusryhmä sitten pohtii, onko ”tarkoituksenmukaista”, että Askolassa on terveysasema tai sosiaalipalveluja tai paloasema. Askolalaisille asia voi olla selvä, mutta miten muille kokoomusvaltuutetuille?

KUN keskustan vaaliohjelmassa sanotaan, että ”jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema, josta lähipalvelut saa sujuvasti ja nopeasti”, tähän voi luottaa.

Lupaus sitoo kaikkia keskustan ehdokkaita ja keskustan listoilta valittavia valtuutettuja.