Keskustassa kytee yhä viinakapina
Alkoholilain kokonaisuudistus lähti lausuntokierrokselle alkuviikosta. Lakiluonnoksen innokkaimpien kannattajien mielestä tosin vähintään pari kuukautta liian myöhään.
Lakiesityksen pohjana on hallituspuolueiden toukokuussa aikaansaama kompromissi.
Lakiluonnoksessa esitetään ruokakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamista nykyisestä 4,7:stä 5,5:een.
Samalla ravintoloiden aukioloaikoja ja säännöksiä höllennetään muun muassa aukiolojen osalta merkittävästi.
Hallituksen lakiluonnos on poikkeuksellinen, sillä sen myötä sekä alkoholin kulutus ja haitat kasvavat merkittävästi.
Lakiluonnoksessa arvioidaan, että lisääntyvän kulutuksen takia alkoholiin kuolee vähintään 100–150 ihmistä enemmän vuodessa. Nykyisin alkoholin aiheuttamiin haittoihin kuolee Suomessa noin 2 000 henkilöä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan kulutuksen kasvun suuruutta on etukäteen vaikea arvioida.
Työ- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on omassa arvioissaan huomattavasti tarkempi. Sen mukaan alkoholin kokonaiskulutus nousee lakiuudistuksen johdosta 5–6 prosenttia.
Lakiesityksen myönteisimpiin vaikutuksiin kuuluu matkustajatuonnin vähentyminen. Sen arvellaan pienentyvän kymmenyksellä nykyisestä tasosta.
Kuntien ja valtion kassaan matkustajatuonnin vähentymisen arvellaan tuovan noin 65 miljoonaa vuodessa. Tämä sama raha tosin hupenee yhteiskunnalta lisääntyvien alkoholihaittojen aiheuttamiin kuluihin.
Väkevien oluiden ja lonkeroiden siirtyminen ruokakauppoihin pelätään johtavan Alkojen lopettamiseen. Vaaravyöhykkeessä ovat erityisesti pienillä paikkakunnilla sijaitsevat Alkot.
Keskustassa katsotaan tarkasti, millaisia lausuntoja alkoholilain kokonaisuudistuksesta tulee eri tahoilta
Hallituksen esitys on keskustalle vaikea pala. Puolueen eduskuntaryhmä hyväksyi hallituksen kompromissiesityksen toukokuussa pitkin hampain.
Osa keskustan eduskuntaryhmästä liputti reilusti esityksen puolesta, ja vähintään yhtä suuri osa oli esitystä vastaan.
Asetelma oli keskustan kannalta hankala, sillä muut hallituspuolueet, kokoomus ja perussuomalaiset, puolsivat vielä liberaalimpaa alkoholilainsäädäntöä.
Vallitsevassa tilanteessa on selvää, että keskustassa katsotaan tarkasti, millaisia lausuntoja alkoholilain kokonaisuudistuksesta tulee eri tahoilta.
Sellaista lopputulemaa, jossa valtiovalta maksaa alkoholihaitoista syntyvät kulut, ja kaupalliset toimijat keräävät voitot, on vaikea puolustaa kirkkain silmin.