Keskusta sai uutta virtaa Ylen gallupista

Pääkirjoitus

Ylen tuore gallup antoi keskustalaisille toivoa paremmasta huomisesta. Puolueen kannatus nousi yli prosenttiyksiköllä edelliseen mittaukseen verrattuna ja on nyt tasan 13 prosenttia.

Kannatuksen kääntyminen nousuun vaaliviikolla tekee hyvää keskustan ja keskustalaisten itsetunnolle. Kun kannatuskäyrä lepattaa ylöspäin, kuntavaaliehdokkaidenkin on helpompi tehdä vaalityötä.

Vääntövoimaa keskustalle antaa muita puolueita suurempi ehdokaskaarti. Ehdokasjoukko on monipuolinen, ja ehdokkaiden laatu on erittäin vertailukelpoinen kilpakumppaneihin verrattuna.

KUNTAVAALIEN viime hetken kannatusmuutokset korostavat loppukirin merkitystä. Ehdokkaat ja puolueet, jotka jaksavat tehdä vaalityötä loppumetreille asti, ovat vahvoilla.

Keskustalla on nyt näytön paikka. Puolue on tuomittu etukäteen kuntavaalien häviäjäksi. Tätä tarinaa on rummutettu voimallisesti niin median kuin kilpakumppaneiden toimesta.

Keskustan tilanne on hankala. Sitä on turha kiistää. Puolueen kannatus on laahannut poikkeuksellisen alhaisella tasolla vuoden 2019 eduskuntavaaleista lähtien. Suunta on nyt kuitenkin ylöspäin.

Kannatuksen kääntyminen nousuun vaaliviikolla tekee hyvää keskustan ja keskustalaisten itsetunnolle. Kun kannatuskäyrä lepattaa ylöspäin, kuntavaaliehdokkaidenkin on helpompi tehdä vaalityötä.

SE, että keskustaa on mätkitty julkisuudessa ankarasti, ei ole uutinen. Keskusta on tuomittu auringonlaskunpuolueeksi ensimmäisen kerran 50 vuotta sitten. Vuosikymmenestä toiseen moni ”asiantuntija” on ennustanut keskustan katoavan puoluekartalta tai kuihtuvan vähintäänkin pienpuolueeksi.

Asiantuntija-arviot ovat menneet pahasti metsään. Keskusta ei ole kadonnut mihinkään. Puolueen sitkeys ja kyky uudistua vaikeina aikoina on yllättänyt kaikki – ei vähiten asiantuntijat.

Samanlaista sitkeyttä tarvitaan keskustalta ja sen kannattajilta myös tulevaisuudessa. Kannatuksen palauttaminen entiselle tasolle ei onnistu kädenkäänteessä. Sen viime vuodet ovat opettaneet.

VAIKKA vanhoilla meriiteillä ei rakenneta uutta nousua, niistä voi kuitenkin ottaa opiksi. Periksi ei kannata antaa, ennen kuin kaikki äänet on laskettu.

Kuntavaalimenestyksen kannalta ratkaisevaa on, mitkä puolueet saavat kannattajansa liikkeelle äänestyspäivänä. Keskustan menestyksen kannalta on tärkeää, että puolueen epävarmat äänestäjät lähtevät vaalipäivänä liikkeelle.

Ylen kannatusmittauksen antama myötätuuli luo hyvän pohjan uuden nousun rakentamiselle. Mikään ei tekisi keskustan itseluottamukselle niin hyvää kuin se, että kansa äänestäisi kuntavaaleissa gallupit nurin.