Hamasin sytyttämää tulipaloa on vaikea sammuttaa
Gazassa valtaapitävä terroristijärjestö Hamas teki 7. lokakuuta tuhoisan iskun Israelin puolelle. Israeliin ammuttiin tuhansia raketteja, minkä lisäksi Hamasin joukot hyökkäsivät lähellä Gazan rajaa sijaitseviin asutuskeskuksiin.
Hyökkääjät tappoivat satoja juutalaisia. Heistä suurin osa oli tavallisia siviilejä. Äitejä, lapsia ja vanhuksia surmattiin koteihinsa.
Maailmaa ovat järkyttäneet myös kuvat musiikkifestivaaleille kokoontuneista nuorista, jotka yrittivät paeta Hamasin terroristeja.
Lisäksi Hamas otti satoja panttivankeja.
Hyökkäys järkytti syvästi Israelia, olihan se suurin juutalaisten joukkomurha toisen maailmansodan jälkeen.
Järkytystä lisäsi Israelin tiedustelun täydellinen pettäminen.
Maan turvallisuuspalveluja on pidetty tehokkaimpina maailmassa. Nyt ne eivät kyenneet ennakoimaan hyökkäystä, jota Hamas oli valmistellut ja harjoitellut kuukausikaupalla.
Luvassa onkin perusteellinen jälkipyykki. Se pestään kuitenkin vasta sen jälkeen, kun akuutti kriisi on voitettu.
Pääministeri Benjamin Netanjahu kutsui heti hyökkäyksen jälkeen opposition edustajia täydentämään oikeistolaista hallitustaan. Nyt maa on yhdistynyt tukemaan Netanjahun julistamaa sotaa, jonka tavoitteena on Hamasin tuhoaminen.
Raaka terrorihyökkäys tuomittiin tuoreeltaan varsin yksimielisesti. Se pitikin tuomita ilman varauksia ja mutta -lauseita.
Kansainvälisen oikeuden mukaan Israelilla on oikeus puolustaa itseään.
Israel käynnisti heti hyökkäyksin jälkeen vastatoimet pommittamalla Hamasin kohteita Gazassa. Pommituksissa on menehtynyt jo tuhansia palestiinalaisia.
Kuten aina, sodan ensimmäinen uhri on ollut totuus. Se on näkynyt varsinkin Gazassa sijaitsevan sairaalan tuhosta kertovissa uutisissa.
Hamas syyttää tuhoista Israelin ilmaiskua, joka olisi vaatinut satoja uhreja. Israel on pyrkinyt todistamaan, että tuhot johtuivat Gazan puolelta ammutun raketin laukauksen epäonnistumisesta.
Alun myötätunnon jälkeen kansainvälinen tuki Israelin vastatoimille on alkanut heikentyä sitä mukaa kuin kuvat Gazan pommitusten aiheuttamista tuhoista leviävät.
Gazassa asuu kaksi miljoonaa ihmistä suunnilleen Espoon kokoisella maa-alueella. Vain osa heistä on Hamasin aktiivisia taistelijoita tai kannattajia.
Kriisin pitkittyessä siviilien kärsimykset kasvavat Gazassa. Israel on vasta viime päivinä alkanut laskea sinne avustuskuljetuksia.
Israel on valmistellut maahyökkäystä Gazaan Hamasin tuhoamiseksi. Tuoreimpien arvioiden mukaan operaatio kestäisi kolme kuukautta.
Jos ja kun Israel tekee Gazaan maahyökkäyksen, siitä tulee raskas sota myös Israelin armeijalle. Maan tekninen ja sotilaallinen ylivoima on kiistaton, mutta kaupunkisodassa on vaikea hyödyntää tätä ylivoimaa.
Maahyökkäyksen aloittamista ovat jarruttaneet vetoomukset Hamasin ottamien panttivankien vapauttamisesta.
Panttivankien joukossa on monien maiden kansalaisia. Nämä maat asettavat tietysti omien kansalaistensa turvallisuuden etusijalle ja yrittävät sen vuoksi viivyttää maahyökkäystä, kunnes panttivangit on vapautettu.
Hamasille panttivangit ovat puolestaan ainoa diplomaattinen valtti Israelia vastaan. Tästä saatiin näyttöä viikonvaihteessa, kun kaksi amerikkalaista panttivankia vapautettiin Qatarin välityksellä.
Valitettavasti todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi näyttää jäävän kuukausia kestävä verinen kaupunkisota Gazassa.
Hamasin sytyttämää paloa on vaikea sammuttaa. Se voi levitä laajemmaksi roihuksi Israelin hallitsemalla länsirannalla ja Libanonin vastaisella raja-alueella, jota toinen terroristijärjestö Hizbollah on pommittanut.
Toistaiseksi ei ole merkkejä kriisin laajenemisesta täysimittaiseksi sodaksi Lähi-Idässä.
Valitettavasti todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi näyttää jäävän kuukausia kestävä verinen kaupunkisota Gazassa. On epävarmaa, onnistuuko Israel siinäkään tuhoamaan Hamasia lopullisesti.
Sodan välttäminen vaatisi diplomaattista mestarisuoritusta, jonka seurauksena kaikki panttivangit vapautettaisiin, Gazan saarto purettaisiin, Hamas riisuttaisiin aseista ja konfliktin perussyyt poistettaisiin esimerkiksi toteuttamalla kahden valtion malli.
Edes Israelin tärkeimmän tukijan Yhdysvaltain voimat eivät taida riittää tällaisen mestarisuorituksen toteuttamiseen.