Hallitus ei vaihtamalla parane
Yleisradio julkaisi pääsiäisenä (26.3.) kyselytutkimuksen kansalaisten huolenaiheista.
Taloustutkimuksen tekemän kyselyn perusteella suomalaisia huolettavat eniten työttömyys ja pakolaistilanne.
Muita huolenaiheita ovat muun muassa hallituksen päättämättömyys, eriarvoistuminen ja velkaantuminen. Hallitukselta kansalaiset toivovat jämäkämpää ja terhakkaampaa otetta, parempaa työllisyyden hoitoa ja yrittäjyyden tukemista.
Yleisradio tulkitsi tutkimustulosta niin, että päättäjien ja kansalaisten arvot eivät kohtaa. Näin siksi, että maan kilpailukyky huolettaa suomalaisia huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi eriarvoisuus.
Parempi selitys voisi olla se, että kansalaiset ja päättäjät puhuvat eri kieltä. Kun hallitus puhuu kilpailukykypaketista tai yhteiskuntasopimuksesta, moni suomalainen mieltää sen poliittisen eliitin epämääräiseksi hankkeeksi eikä maan työllisyyttä parantavaksi ratkaisuksi.
Hallituksen on syytä terävöittää omaa viestintäänsä, jotta kansalaiset ymmärtäisivät, mitä se omilla päätöksillään tavoittelee. Kyselyn perusteella kansalaisille ei ole esimerkiksi valjennut yhteiskuntasopimuksen keskeinen tavoite. Se on Suomen työllisyystilanteen parantaminen.
Jos suomalaiset tuotteet eivät ole maailmalla kilpailukykyisiä, Suomessa on vähemmän työpaikkoja. Mitä enemmän Suomi tuottaa menestyviä tuotteita, sitä enemmän syntyy työpaikkoja ja vaurautta.
Vientialan kilpailukyky ei myöskään parane hokemalla, että vienti pitää saada vetämään. Se edellyttää konkreettisia ja tässä tapauksessa myös ikävämpiä toimenpiteitä.
Suomalaiset kestävät päätökset, ne ikävätkin, mutta eivät päättämättömyyttä.
Kriittisistä arvioinneista huolimatta Yleisradion kyselyyn vastanneista vain neljä prosenttia oli sitä mieltä, että hallituksen pitäisi erota.
Palaute on hallituksen kannalta rohkaiseva. Kansalaiset eivät näe, että maan tilanne muuttuisi hallitusta vaihtamalla parempaan suuntaan.
Kansalaiset eivät kyselyn perusteella ole unohtaneet edellisen hallituksen saamattomuutta. Opposition tehtävä on arvioida kriittisesti hallituksen toimia. Kritiikin pitäisi kuitenkin olla perusteltua ja uskottavaa.
Nyt opposition kritiikki osuu ainakin osaltaan omaan nilkkaan. Jos edellinen hallitus olisi hoitanut oman työnsä edes välttävästi, Suomi ei olisi nyt niin kurjassa tilanteessa.
Kansalaiset ymmärtävät, että iso laiva ei käänny hetkessä.
Sipilän hallitus on ollut vallassa nyt vajaan vuoden. Jotta päätöksiä syntyisi, hallituksen on pidettävä yhtä ja tehtävä rohkeita päätöksiä.
Suomalaiset kestävät päätökset, ne ikävätkin, mutta eivät päättämättömyyttä.