Akava sekoittaa ay-liikkeen yhteistyökuvioita
Akateemisten työntekijöiden keskusjärjestö Akava on päättänyt irrottautua ammatillisten keskusjärjestöjen yhteisestä Brysselin toimistosta.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder perusteli päätöstä säästösyillä, mutta sen taustalla näyttää olevan syvempääkin tyytymättömyyttä Akavan rooliin ay-liikkeen yhteistyössä.
Akavan osuus Brysselin toimiston menoista on vain runsaat 100 000 euroa, joten säästöt eivät riitä päätöksen ainoaksi perusteluksi. Muita motiiveja on pakko pohtia jo senkin vuoksi, että päätös saanee jatkoa parin viikon päästä. Akavan hallitus saa silloin käsiteltäväkseen ehdotuksen luopua Palkansaajien tutkimuslaitoksen PT:n rahoittamisesta.
Akavan jäsenmaksu PT:lle on ollut lähes 300 000 euroa. Tuon summan menettäminen tarkoittaisi melkoista suoneniskua tutkimuslaitokselle.
Akavalle on jäänyt viime vuosina toistuvasti sivurooli keskeisissä kolmikantaneuvotteluissa.
Brysselin toimisto ja PT ovat olleet varsin merkittäviä ammatillisten keskusjärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan yhteishankkeita.
Molempien jättäminen yhtä aikaa jättää varmasti särön järjestöjen suhteisiin, vaikka niiden puheenjohtajat ovat yrittäneetkin siloitella asiaa lausunnoissaan.
Kuvaa täydentää vielä jonkinasteinen järjestösota, jossa STTK-laisia liittoja on siirtynyt Akavan leiriin. Akavassa on ilmeisesti nähty mahdollisuus jäsenkalasteluun SAK:n ja STTK:n yhdistämishankkeen kaatumisen jälkeisessä kuohuntavaiheessa.
Profiilin noston taustalla voi nähdä muitakin syitä.
Akavalle on jäänyt viime vuosina toistuvasti sivurooli keskeisissä kolmikantaneuvotteluissa. Esimerkiksi sopii viimeisin eläkejärjestelmän uudistus vuonna 2014. Se ajettiin läpi, vaikka Akava ei ratkaisua hyväksynyt.
Akavalla oli muista keskusjärjestöistä poikkeava linja myös kilpailukykyneuvotteluissa. Akava oli valmiimpi tinkimään palkansaajien eduista talouden suunnan kääntämiseksi.
Viime viikkojen ratkaisut ennakoivatkin ay-liikkeen tulevaa kehitystä.
On hyvinkin mahdollista, että SAK:n ja STTK:n yhdistämishanke otetaan uudelleen esille muutaman vuoden sisällä. Akavalle ollaan selvästi rakentamassa roolia toisena ja vahvistuvana ammatillisena keskusjärjestönä.