Kaikenlaisia kassoja

Pakina

Piipahdin viinakaupassa kysymässä että joko vihreiden haluama kannabis on hyllyssä. Ei ollut.

Mutta muuten Alko on muuttunut, jo aikoja sitten. Vanhempi polvi muistaa ajan, jolloin pullot olivat pohja asiakkaita kohti. Viinakortin poistuminen oli ihme. Ja sitten valintamyymälä, että itse sai ottaa pullon hyllystä!

Ja kiitos palvelun, harvoin saa ottaa rauhassa. Ystävällisesti keskeyttävät hyllytyshommansa,  kysytään voiko auttaa. Etsitään yhdessä se viini, joka parhaiten sopii naapurin lesken kanssa.

Ruotsissa mennään vielä pidemmälle. Kokeilevat itsepalvelukassaa. Ja eipä tietenkään vähennä henkilökuntaa, vaan kassat voivat keskittyä asiakkaiden neuvomiseen. Ihan kai perusasioita, käännä vastapäivään, niin korkki aukeaa. Helan går ja muut ryyppylaulut soivat parhaiten akvaviitilla, varmaankin neuvovat.

Vanhana jääränä puolustan itsepalvelukassojen käyttämättömyyttäni työllisyyssyillä. Olen nähnyt läheltä kuinka pankkitoimihenkilöt tekivät itsestään työttömiä, toki lasilintupalkinnoilla, ajamalla asiakkaat konttoreista. Tuuleen ja tuiskuun, ihan ulkoseinälle.

Nyt kassamyyjä päivystää auttamassa itsepalvelukassalla. Edistyksellinen ja moderni ihminen vetelee maitotölkit viivakoodin lukijan punasäteen läpi. Ja mitä useampi sen tulevaisuudessa tekee, sitä useampi kassamyyjä löytää itsensä kortistosta. Moni opiskelija jää paitsi väliaikaista tuntityötä iltaisin. Kehitys kehittyy.

Vielä joskus kuulee kuulutuksen ”kassoilla tarvitaan lisäapua”. Vielä on mahdollisuus säännönmukaisesti valita väärä kassajono. Jono, jossa rouva on jättänyt avokadon punnitsematta.

Myyjä lähtee sadan metrin päässä olevalle kassalle punnitsemaan. Jono huokailee. 

Voi lukea jonoa väärin. Voi katsoa, että tuolla asiakkaalla ei ole kuin pari tavaraa korissaan, siitä pääsee äkkiä. Paitsi että se kysyy jotain harvinaisempaa savukelaatua, jota ei löydy viereisen kassan takana olevasta salaisesta tupakkalokerikostakaan. Toki kaksi kassaa paneutuu asiaan.

Tai sitten sillä kolmen tavaran ostajalla onkin povitaskussaan ison veikkausporukan kupongit.

Sanomattakin on selvää, että viiteentoista osaan tulostettavien pelien joukossa on peruutettu ottelu. Ehkäpä porukan vetäjä soittaa kaikille ja kysyy että mikä laitetaan pitkävetoon tilalle.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen