Joitakin lukuja

Pakina

Keskustan mielipidekyselykannatus on noin 11,5 prosenttia. Virhemarginaalihan näissä on suurempi kuin oli sinisten tai kun on Hjalliksen kannatus nyt. Mutta huono kuitenkin.

Arvatkaapa minkä luvun kanssa se kannatus korreloi. Taksimaksujen tapahtuneen 13,5 prosentin nousun kanssa.

Harva asia oli niin stabiili kuin Suomen taksitoiminta. Tunnistettavat autot, luotettavat kuljettajat, kohtuutaksat ja saatavuus myös maaseudulla. Sitten tuli ministeri Berner, kepulaiseksi luultu, ja taksiuudistuksellaan pissasi meidän muroihin.

Sokea Reettakin näki heti, että metsään mentiin. Asian korjaaminen ja pisteiden haaliminen jätettiin demareille.

Elettiin vielä tammikuuta, kun Harakka pontevasti ilmoitti, että lakia korjataan. Ja sehän käy niinkin äkkiä kuin ensi vuoden tammikuussa. Kuussa niin, kuussa on käyty, mutta mokoman lain valuvian kanssa vatuloidaan vuosi.

Varmasti on vaikuttanut Keskustan kannatukseen. Cityväellä ei ole väliä, stadissahan takseja on liikaa. Yölläkin ajavat. Samat cityihmiset eivät ymmärrä, että maaseudullakin pitäisi pystyä asumaan. Ihan vaikka ei koskaan söisi lihaa, niin eivät kasviksetkaan asfaltilla kasva.

Ruoka tuotetaan, kaikille, ihan siellä böndellä ja landella.

Siitä pääsenkin toisiin lukuihin. Pitkässä avioliitossamme on tapahtunut olennainen muutos.

Ennen, uskaltaisiko sanoa että hyvään aikaan, ruokien ostaminen kuului rouvalle. Minä maksoin kaiken muun. Mieheni maksaa, iskä maksaa, vaari maksaa, tämä ei lopu koskaan.

Olen antanut sen verran periksi, että maksan myös joka toiset viikonloppuostokset. Saan siitä kauppakuitin, jota tutkiskelen hämmästellen. Samalla kun siunailen summaa, katselen myös mitä mikäkin maksaa. Se maaseudulla tuotettu kotimainen ruoka ei maksa paljoakaan.

Erikoisen hyvä peruna maksaa 1,49/kg, mutta kelvollista saa myös kilohintaan 0,63. Ja se on kaupan hinta, kaikkineen. Perunankasvattaja saa ropoja. Itse kasvattaminen tulisi kalliimmaksi, mutta ei ole punaista tupaa eikä perunamaata.

Porkkanan kilohinta on 1,15/kg. Samoin lantun. Eurolla ei jaksa kerralla syödä. Ruislimppu alle kolmen euron, rukiinviljelijän osuutta en kehtaa edes arvailla. Kurkku ja tomaatti alle neljän euron kilo.

Kun kaljatuopin voi saada häppäristä vitosella, saa sillä rahalla melkein kolme litraa maitoa.

Jari Nenonen Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Hän on kirjoittanut Suomenmaahan vuodesta 1977. Nenosen motto on "Ei se niin vakavaa ole”.

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen