Mietteitä koronarokotteista

Mielipide

Koronarokotteeseen ja rokottamiseen näyttää liittyvän enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Ja tilanne elää jatkuvasti. Tämä on luonnollista uuden edessä.

Terveys, talous, yksityinen, julkinen, yksilö, yhteiskunta, valtio ja valtiot tasapainottelevat keskenään. Tietoa, tilastoja, arvauksia, ennusteita, todennäköisyyksiä, teoriaa ja käytänteitä esitellään.

Kannattaa ottaa rokote, sillä ottaminen on paljon pienempi riski kuin ottamatta jättäminen. Näin on varmaan suuremmassa kuvassa, mutta yksilötasollahan se mahdollinen riski toteutuu.

Itse en ole sinänsä rokotusvastainen, enkä mihinkään salaliittohömppään usko. Moni asia kuitenkin mietityttää, koska kysymys on ensisijaisesti minua koskevasta rokoteasiasta. Mitä sitten mietiskelen?

Esimerkiksi AstraZenecan koronarokote aiheuttaa muun muassa veritulppia ja verenhyytymishäiriöitä joillakin henkilöillä. Mitähän tällaisen rokotteen sisältöainekset sitten kaikkiaan voivat ihmisen kehossa aiheuttaa?

Pidemmällä ja lyhyemmälläkin ajanjaksolla. Näitä em. haittavaikutuksia ei ole tähän mennessä havaittu RNA-rokoteteknologiaan perustuviilla rokotteilla? Pitääkö paikkansa?

Riskiryhmät ja heidän parissaan työskentelevät on päätetty rokottaa ensin. Se kuulostaa järkevältä. Entä avainryhmät? Avainryhmänä olisi muun muassa maan hallitus, eduskunta, poliisi- ja pelastushenkilöstö. Myös THL:n asiantuntijat. Jos ja kun heidät rokotetaan, olisi mielenkiintoista tietää millä rokotteella se tapahtuu.

Oman ikäryhmäni porukkaa on piikitetty AstraZenecalla. Miten se on mahdollista, että 65-69-vuotiaille tämä rokote on turvallinen? Tuntuu vähän siltä, ettei meikäikäisillä ole niin väliä. Pakkohan se AstraZeneca on johonkin työntää, kun hurjat määrät on tilattu. Vai?

Johnsson-Johnsson rokote on adenovirukseen pohjautuva, kuten AstraZenecakin. Onko tällä Johnssonilla samat haittavaikutukset? Mikä rokotevalmistaja on luotettavin laadultaan? Sehän on jopa tärkeämpää kuin valmistus- ja toimitusnopeus.

Muutama viikko sitten THL:n asiantuntija totesi, että BioNTechin ja Pfizerin rokotteet olisivat ns. kansanrokotteita.

Meidän rokoteasiantuntijoita ei käy kateeksi. Varmaan mieli on heillä lujilla. Eivät ole helpon edessä.

Antero Pesonen

Kitee