Kokoomus oppositiopolitiikalla vaalivoittoon

Mielipide

Vähälle huomiolle on jäänyt se, että kokoomus voitti vaalit oppositioaseman tuoman nosteen avulla.

Silti ero hallituksen keskeisiin puolueisiin nähden on yllättävän pieni, vain 2,3 prosenttiyksikköä.

Orpo itse myönsi asetelman lausuessaan vaalien voittojuhlissa: ”Huomispäivänä palaa talousrealismi myöskin valtakunnan politiikan keskusteluihin. Meillä on edelleen maassa vasemmistohallitus, joka tekee vastuutonta talouspolitiikkaa”.

Sama asetelma näkyi puolueen vaalimainonnassa, jossa valehteleva puunukke Pinokkio pitkine nenineen kuvattiin punavihreän hallituksen väreissä.

Valehtelulla viitattiin hallituksen salaa valmistelemaan maakuntaveroon. Kokoomus on jo aiemminkin profiloitunut kyseenalaiseen vastapuolen maalittamiseen kepukynnysmaton muodossa. 

Pieni ero hallituspuolueisiin nähden oli yllättävää siinäkin mielessä, että kokoomuksen kannattajilla oli yhteinen päämäärä yksityisten terveyspalveluyritysten rahoituksen turvaamisessa.

Palvelusetelien kautta hyvinvointialueiden saaman valtiorahoituksen ohjaaminen mahdollisimman paljon yksityisyrittäjien ja terveysjättien taseisiin. 

Orpo linjaa tulevaa agendaa:” Tuodaan monituottajamalli mukaan tuomaan tuottavuutta ja tehokkuutta. Otetaan palvelusetelit, korotetaan Kela-korvauksia, kehitetään digivastaanottoja ja käytetään terveysteknologiaa hyväksi.

Kokoomuksen vaaliteemoissa korostui myös byrokratian vähentäminen. Palvelusetelikokeilussa on kuitenkin havaittu järjestelmän tuottavan kunnille lisää hallinnoitavaa. Ts. byrokratia päinvastoin lisääntyy kokoomuksen mallissa.

Orpon linjaama malli muotoillaan häveliäästi valinnanvapaudeksi. Valinnanvapaus todellakin lisääntyy, mutta vain niillä, joilla on siihen varaa. Kuvaavampi nimi olisikin:” Hyväosaisten ja -tuloisten terveyspalveluiden järjestämisen malli ”.

Kokoomuksen vaalikampanja profiloitui laajalti todellisen agendan hämärryttämiseen.

Se omi työväen presidenttikampanjan mukaisesti maalaisjärjen käytön itselleen.

Puolueen äänestäjät ovat kuitenkin voittopuolisesti kaupungeissa asuvia, nuoria ja hyvätuloisia. Eroa maalaisiin on kuin yöllä ja päivällä.

Ilpo Pernaa

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen