Hallitus on unohtanut kerrostalojen asukkaat

Mielipide

Hallituksen covid-19 turvasuosituksissa on ollut ristiriitaisuuksia, jotka ovat hämmentäneet ihmisiä heidän tehdessä omia ratkaisujaan maskikysymyksessä.

Hallituksen tukena ollut tiedepaneeli on suositellut kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa sekä tilanteissa, joissa turvaetäisyyden pitäminen on vaikeaa, mutta hallituksen oma ohjeistus on ollut ympäripyöreää.

Julkiseksi tilaksi luetaan tavallisesti junat, bussit, lentokoneet, ravintolat, kirjastot, museot, uimahallit, koulut, erilaiset harrastustilat jne. Kertaakaan en ole nähnyt julkisten tilojen luetteloissa mainintaa kerrostaloista, joissa enemmistö suomalaisista asuu ikään kuin ankkurissa kelluvissa risteilyaluksissa.

Toki jokaisen oma asunto on yksityinen tila, mutta kun asukas sulkee oven jälkeensä, hän astuu yhteiseen tilaan, jota voi perustellusti kutsua julkiseksi tilaksi.

On taloja, joissa saattaa asua kymmeniä ellei satoja ihmisiä yhden ainoan rappukäytävän varrella. Joka kerta, kun ihminen liikkuu joko portaissa tai hissillä, hänen hengityksestään jää jälki.

Tartunnan voi saada ovien kahvoista, kaiteista, ovikoodeista ja muista kosketuspinnoista puhumattakaan hengitysilman pisaroista, jotka varsinkin pienissä hisseissä voivat leijua pitkään ilmassa.

Ahtaissa käytävissä voi syntyä helposti tilanteita, joissa riittäviä suojaetäisyyksiä ei voi ylläpitää.

Olisi ollut toivottavaa, että valtiojohto olisi ottanut myös kerrostalojen asukkaat huomioon suojautumisohjeita laatiessaan.

Tämä olisi ollut tärkeää varsinkin, kun kerrostaloissa asuu paljon riskiryhmään kuuluvia ikäihmisiä, joiden suojelua hallitus on pitänyt tärkeänä.

Koska me emme voi tietää, kuka meistä kulloinkin kantaa tarttuvaa virusta mukanaan, olisi vähintään kohtuullista, että kerrostaloasukkaita kehotettaisiin tai jopa määrättäisiin pitämään kasvomaskia käytävillä liikkuessaan.

Ulkomaisista asiantuntijoista poiketen suomalaiset viranomaisohjeet kasvomaskien käytöstä ovat olleet valitettavan puutteellisia tai jopa vähätteleviä.

Pandemian mahdollisesti uusiutuessa kannattaakin harkita erityisohjeiden antamista myös kerrostalojen asukkaille.

Raimo Sopo
Jyväskylä

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen