Toimittaja Matti Korhonen on kuollut

Muistokirjoitus

Sanomalehti Liiton pitkäaikainen toimittaja ja toimitussihteeri Matti Korhonen kuoli kotikaupungissaan Oulussa 1.3.2021. Hän oli syntynyt 1928. Korhonen tuli toimittajaksi Liittoon 1953 ja jäi eläkkeelle Suomenmaasta pitkän päivätyön jälkeen 1993.

Korhonen oli vanhan kansan lehtimiehiä, jonkalaisia ei enää tapaa. Hänen koulutaustansa oli vaatimaton. Kansakoulun jälkeen hän kävi kansanopiston ja nuoriso-opiston, mutta hänestä tuli ammattitaitoinen oman aikansa sanomalehtimies.

Hänen työkalujaan uutistyössä olivat pitkään puhelimen ja kirjoituskoneen lisäksi sakset sekä liima-astia, vaikka kyllä hän toimitustyön tietokonemaailmaankin ennätti. Hän oli aktiivinen niin silloisen Sanomalehtimiesliiton kuin maalaisliitto-keskustan toimittajajärjestön työssä.

Nuorempia Korhonen opetti äkeästikin. Työt oli tehtävä, siinä hän oli tiukka ja vaativa. Hän saattoi kertoa, kuinka hoiteli Liiton toimittajan tointa alkuvuosinaan laajassa Kuusamossa polkupyörällä tai kuinka hänen ennätyksensä oli 52 juttua seuraavan päivän lehdessä. Piti siis ymmärtää, että ennen toimittajatkin olivat rautaa.

Korhonen oli lähtöisin Limingasta, Ketunmaan kyläkulmalta, ja sieltä hän oli saanut myös keskustalaisuuden juuret. Olemukseltaan hän oli korostetun vaatimaton. Hän ei koreillut puheillaan eikä vaatteillaan ja antoi piut paut herraskaiselle toimittajatyylille. Varsinkin eläkepäivillään hänen tavaramerkkinsä oli hattureuhka, joka lenksotti toisella korvallisella.

Mutta hän oli saanut tuiman pohjoispohjalaisen luonteen. Se purskahteli joskus yli äyräidensäkin. Hän saattoi suutahtaa ja olla pitkävihainen mutta myös valloittava ja lämminsydäminen työtoveri, jonka toimissa oli persoonallinen jälki. Yksi oli varmaa: hänen sydämensä sykki Liiton puolesta, silloinkin, kun herrat suunnittelivat liiketoimiaan.

Vaikka Korhonen teki päätyönsä toimitussihteerinä, hän oli mieleltään kirjoittaja. Hän teki suuren urakan kootessaan Liiton 80-vuotisjuhlaan yli kolmen vuosikymmenen ajalta lukijoiden lähettämiä ja lehdessä julkaistuja maakuntakaskuja, mutta vasta eläkevuodet vapauttivat hänet kirjoittamaan.

Hän julkaisi useita novellikokoelmia, romaanin ja monenlaisia muistelmia, muun muassa laajan omakohtaisen kuvauksen Suomen ensimmäisen rauhanturvakomppanian toiminnasta Suezilla vuosina 1956-57.

Juha Mauno

Pirkko Vilén

Matti Korhosen työtovereita kolmelta vuosikymmeneltä