Tahvo Anttila äänestettiin Keski-Suomen piirin johtoon

Piirikokous

Keskustan Keski-Suomen piirin johto uudistuu.

Muuramessa perjantaina pidetyssä syyskokouksessaan piiri valitsi puheenjohtajakseen perhekotiyrittäjä, KM Tahvo Anttilan Jyväskylästä.

Anttila voitti vaalin toisen ehdokkaan, karstulalaisen maatalousyrittäjä Satu Koskisen, äänin 24–21.

Varapuheenjohtajiksi valittiin jatkokaudelle Satu Koskinen sekä uutena taksiyrittäjä Jenni Ahvenlampi Muuramesta.

Varapuheenjohtajavaalissa Koskinen sai 39, Ahvenlampi 24 ja äänenkoskinen yrittäjä Matti Tiusanen 23 ääntä.

Keskustan eduskuntaryhmän kuulumiset kokousväelle toi ryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Kurvinen peräänkuulutti politiikkaan arkijärkeä ja muistutti keskustan olevan edelleen keskitien puolue ääripäiden välissä.

Poliittinen keskustelu käytiin Kurvisen, keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkosen ja kansanedustajat Anne Kalmarin ja Joonas Köntän alustusten pohjalta.

Keskisuomalaisia keskusteluttivat erityisesti maakunnan laajakaista-asiat eli kymmenen kunnan omistaman Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n ja Keski-Suomen Verkkoholding Oy:n tilanne ja sen vaikutukset kuntien taloudelle.

Omistajakunnissa on petytty pahoin valtioon, jolta piti tulla miljoonatuet keskisuomalaisten laajakaistayhteyksien rakentamiseen, mutta kunnat jätettiinkin velkojen kanssa yksin.

Myös luvatut valokuituyhteydet ovat jääneet rakentamatta ja tämä asettaa suomalaiset eriarvoiseen asemaan niin työn, yrittämisen kuin turvallisuudenkin näkökulmasta.

Kannanotossaan piirikokous katsoo, että sote-uudistus on vietävä maaliin kuntia kuulemalla.

Sen mukaan kunnille pitää antaa mahdollisuus olla palvelujen tuottajana tulevassa sote-mallissa. Samalla palveluiden järjestämisvastuu ja rahoitus pitää toteuttaa kuntien elinvoimaa tukien.

Kannanotossa viitataan Muuramen kunnan malliin, jota piirikokous suosittelee sote-uudistuksen malliksi. Kasvavassa kunnassa kuntalaisille tuotetaan laadukkaita ja helposti saatavia palveluita kunnan omassa liikelaitoksessa.

– Hoitoon pääsee kiireettömissäkin tapauksissa viikon sisällä omalle lääkärille. Hoitohenkilökunnassakaan ei ole vaihtuvuutta siinä määrin kuin muualla. Samat lääkärit ja hoitajat ovat hoitaneet kuntalaisia jo vuosia. Nykypäivänä tällaiset asiakassuhteet ovat harvinaisia, kannanotossa todetaan.

Piirikokous kysyykin, miksi Uusimaa saa erillisen aseman sote-palvelujen järjestämisessä.

– Miksi samaa logiikkaa ei voi soveltaa muuallakin? Palvelunjärjestäjän tai -tuottajan koko ei määrittele palvelun laadukkuutta eikä kustannustehokkuutta.

Sote-ratkaisun pitää piirikokouksen mielestä tukea kuntien elinvoimaa samalla, kun asiakas ja palvelut asetetaan keskiöön.

– Sote-uudistuksessa ei kannata korjata sitä, mikä ei ole rikki. On kuntia, jotka tarvitsevat suuremmat hartiat sote-palveluihinsa. Vastaavasti on kuntia, joille esimerkiksi omaa tuotantoa olevat laadukkaat ja kustannustehokkaat terveyspalvelut ovat tae elinvoimasta sekä kunnan menestyksestä.

Piirikokouksessa palkittiin Vuoden Urho-pokaalilla maatalousyrittäjä Harri Palonen Uuraisilta.

Palonen teki ahkerasti vaalityötä keskustan ehdokkaiden eteen paistamalla tuhansittain makkaraa vaaliteltoilla niin Keski-Suomessa kuin Etelä-Pohjanmaan puolella.

Piirihallitukseen valittiin seuraavat henkilöt vuodeksi 2020: Jämsästä Matti Similä (varajäsen Sanna Pekki), Luhangasta Pirkko Vilkman (Martti Viinikainen), Joutsasta Sari Hovila (Kalevi Fredin), Keuruulta Helena Kukkamo (Esko Murtomäki), Multialta Matti Saarinen (Elisa Murtomäki), Petäjävedeltä Jari Koskenranta (Hanna Hautamäki), Pihtiputaalta Jyrki Hollanti (Taina Kangasluoma), Uuraisilta Harri Palonen (Tiina Kuusenmäki), Toivakasta Sakari Ainali (Heidi Hakkarainen), Laukaasta Kirsi Nieminen (Harri Räkköläinen), Äänekoskelta Matti Tiusanen (Henna Penttinen), Konnevedeltä Jouko Leskinen (Tarja Kytölä), Viitasaarelta Leila Haiko (Ilkka Kemppainen), Saarijärveltä Kari Nuopponen (Riitta Pirttiniemi), Kivijärveltä Erja Moisio (Olavi Hakkarainen), Kannonkoskelta Kirsi Saari (Asko Hänninen) ja Kinnulasta Kalevi Kinnunen (Jaana Nyqvist-Pekkarinen).