Keskustan Paloniemi: Etyjin suojeltava toimittajia ja medianvapautta – "Journalistit ovat silmämme, korvamme ja äänemme"

Etyj

Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) vaatii kaikkia Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön jäsenvaltioita suojelemaan journalisteja ja medianvapautta.

Paloniemi osallistui maanantaina Pohjoismaiden ja Baltian maiden Etyj-valtuuskuntien puheenjohtajien tapaamiseen Puolan Varsovassa.

– Vapaa ja riippumaton media on demokraattisen yhteiskunnan kulmakivi. On pelottavaa, että populistijohtajat väheksyvät laatujournalismia ja syyttävät valehtelusta niitä, jotka paljastavat vallanpitäjille epämieluisia totuuksia. Tämä on vaarallinen tie, koska se syö kansalaisten uskoa yhteiskuntaan, Paloniemi totesi.

Paloniemi muistutta, että Suomi on toiminut Etyjin parlamentaarisessa yleiskokouksessa aktiivisesti medianvapauden puolesta.

Esimerkiksi viime kesän Berliinin istunnon yhteydessä Suomen valtuuskunta järjesti oheistapahtuman ”Reliable, independent and quality journalism: at what cost” Saksan valtiopäivätalossa.

– Journalistit ovat silmämme, korvamme ja äänemme. Suojelemalla heitä suojelemme itseämme, Paloniemi päätti.

Medianvapautta koskevan tapaamisensa lisäksi Pohjoismaiden ja Baltian maiden Etyj-valtuuskunnat tutustuivat Varsovassa Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin toimintaan.

Odihr ja Etyjin parlamentaarinen yleiskokous tekevät yhteistyötä muun muassa vaalitarkkailuoperaatioissa.

Paloniemen ohella tapaamiseen osallistui Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja Kimmo Kivelä (sin.).