Keskustan Lapin piiri nimesi ensimmäiset aluevaaliehdokkaat – "Keskustan ehdokasjoukkueella on sama maali"

Keskusta

Lapin keskustapiiri kokoontui lauantaina Rovaniemelle pitkästä aikaa lähikokoukseen. Viitisenkymmentä osallistujaa keskusteli vilkkaasti erityisesti hallitusvastuusta ja Suomen velkaantumisen tahdista.

Keskustan Lapin piiri vaatii pääministeri Sanna Marinia johtamaan hallitusta ja kantamaan vastuunsa. Keskustalaisten mielestä pääministeri ei voi vetäytyä vaikeista päätöksistä ja esiintyä sen jälkeen mediassa irtopisteitä keräillen.

Kansanedustaja Katri Kulmunin mielestä politiikassa on kysymys periaatteista, ja hallitus on sitoutunut ohjelmassaan tasapainottamaan julkista taloutta työllisyyttä nostamalla.

– Kasvun on kuitenkin oltava muutakin kuin velan kasvua. Löysä talouspolitiikka vie keskustan kannatusta, sillä äänestäjämme tietävät, ettei raha kasva puussa. Hallituksen talouspolitiikka ei ole uskottavaa tällä hetkellä, Kulmuni totesi.

Kulmuni ihmetteli myös pääministeri Sanna Marinin moitteita oman hallituksensa kulttuuriministeri Antti Kurvista kohtaan Veikkauksen rahanjakokiistassa.

Kansanedustaja Mikko Kärnän mukaan pääministeri ei osaa johtaa hallitusta. Sotilaallisen johtamiskoulutuksen saanut Kärnä muistutti, että hyvä johtaja puolustaa kriisitilanteessa alaisiaan.

Kannanotossaan piirijärjestö korosti, että keskusta on sitoutunut hallitusvastuussa talouden tasapainottamiseen.

– Sitä me odotamme myös muilta hallituspuolueilta, erityisesti SDP:ltä. Marinin on aika riisua punavihreät lasit silmiltään ja ymmärtää, ettei sähkö tule töpselistä, maito kaupasta tai raha seinästä, Lapin piiri totesi.

Hallitusyhteistyö nakertaa keskustan kannatusta eri puolilla Suomea. Paavo Väyrynen rohkaisi kuitenkin piirikokousväkeä luottamaan aatteelliseen työhön.

– On sitä ennenkin noustu, mutta se vaatii voimakasta työtä, Väyrynen puhui.

Väyrysen mukaan keskustan on terävöitettävä omaa poliittista linjaansa ja saatava muut hallituspuolueet keskustan linjalle. Väyrysen sitoutumisesta kertonee jotain se, että hän on ensimmäisenä keskustalaisena allekirjoittanut ehdokassuostumuksensa aluevaaleihin Lapissa.

Yleisökeskustelussa nousivat vahvasti esille muun muassa luonnonsuojelujärjestöjen haitallinen toiminta Lapin yhteismetsissä, tieverkoston huono kunto, EU:n aluekehitysrahojen nollakasvu Lapille sekä arjen sujuvuuteen vaikuttavat asiat.

Piirikokous valitsi yksimielisesti Petteri Salmijärven Sallasta jatkamaan piirin puheenjohtajana. Varapuheenjohtajista sen sijaan jouduttiin äänestämään, ja valituksi tulivat Ari-Veikko Puska Savukoskelta ja Pirkko Jauhojärvi Kittilästä.

Piirihallituksen jäseniksi valittiin Laila Aikio (Inari), Markku Halonen (Utsjoki), Anitta Jaakola (Ranua), Pentti Koskenranta (Kemijärvi), Pertti Lakkala (Rovaniemi), Tero Luoma-aho (Pelkosenniemi), Arja Mäkitalo (Sodankylä), Maarit Simoska (Rovaniemi), Marja Tuomivaara (Posio).

Aluevaaleihin Lapin ja Peräpohjolan piirijärjestöt asettavat 73 ehdokasta. Lappi nimesi ensimmäiset 19 ehdokasta: Marjo Hautala, Tapio Hietala, Diana Hiukka-Laari, Janne Kaisanlahti, Ari Karvo, Raija Kerätär, Mikko Kärnä, Pertti Lakkala, Olavi Lehtiniemi, Markus Lohi, Eeva-Maria Maijala, Merja Mattila, Arja Mäkitalo, Timo Peisa, Mikko Pyhäjärvi, Pekka Rajala, Petteri Salmijärvi, Veera Savonen ja Anitta Ylitörmänen.

Petteri Salmijärven mielestä nyt on tärkeintä saada kuntalaiset äänestämään.

– Keskustan ehdokasjoukkueella on sama maali. Nyt vain pitää sanoittaa äänestäjille, mistä aluevaaleissa on kysymys.