Keskustan Katainen: Kestävää metsätaloutta puolustettava kaikilla rintamilla – "Parasta ilmastopolitiikkaa"

Metsätalous

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtajan Elsi Kataisen mukaan kestävän metsätalouden periaatteita on puolustettava niin kotimaassa kuin EU-pöydissä.

Pielavetinen kansanedustaja pitää tärkeänä, että Suomesta tulee biotalouden edelläkävijä, kuten hallitusohjelmaan on kirjattu.

Kataisen mukaan on käsittämätöntä, että nel­jä suo­ma­lais­ta eu­ro­par­la­men­taa­rik­koa ää­nes­ti­vät EU:n hii­li­nie­lu­kysymyksessä vastoin Suomen linjaa.

– Suomen metsien kasvu on kaksinkertaistunut viimeisen 45 vuoden aikana. Olen vahvasti sitä mieltä, että suomalainen kestävä metsätalous on parasta ilmastopolitiikkaa. En voi ymmärtää, kuinka osa Suomen mepeistä on tämän kaiken kyseenalaistanut

Elsi Kataisen mielestä biotaloutta ja ilmastopolitiikkaa ei saa asettaa vastakkain.

– Tuntuu todella oudolta, että suomalaismetsien, maailman parhaiten hoidettujen metsien, ajateltua käyttöä rajoitettaisiin EU-päätöksenteossa linjatulla tavalla. On muistettava, että Suomi on hakannut metsiään mahdollisuuksiin verrattuna liian vähän ja nyt siitä rangaistaisiin.

– Jos hakkuita EU:ssa rajoitetaan ilmastopolitiikan nimissä, tuotanto siirtyy muualle ja globaalit ilmasto-ongelmat vain pahenevat, Katainen muistuttaa.

Kataisen mukaan paine metsiä ja metsätaloutta kohtaa nousee koko ajan, vaikka Euroopan unionilla ei ole yhteistä metsäpolitiikkaa.

– Ongelmallista on se, että EU:n biotalous- ja metsästrategia eivät paljon painaneet poliittisessa päätöksenteossa. Lainsäädännön valmistelu esimerkiksi LULUCF:n osalta tehtiin vain ja ainoastaan EU:n virallisten politiikkalohkojen näkökulmasta, kansanedustaja muistuttaa.

Unionissa pitää Kataisen mukaan tajuta, että sen jäsenmaat ovat erilaisia.

– Suomi on Euroopan metsäisin maa. Puut eivät saa lahota metsiin. Metsätalous on kansantaloutemme kulmakivi, joka tuo yhteen pienet metsänomistajat ja suuret kotimaiset yritykset. Aktiivista metsänhoitoa täytyy puolustaa. Se on todellinen ilmastoteko, Katainen painottaa.

Pohjoissavolaisen kansanedustajan mielestä metsäpolitiikkaan tarvitaan ryhtiä EU-tasolla.

– Muuten taistelemme samalla tavalla kuin tänä syksynä metsäasioista vuodesta ja direktiivistä toiseen. Tällainen tempoilevuus syö myös eurooppalaisen ilmastopolitiikan uskottavuutta, Elsi Katainen arvioi.