Keskustan Jarva: Syväjärven kiistelty alue Suomi 100 -suojelukohteeksi

Keskusta

Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva ehdottaa Suomussalmen Syväjärven hakkuukiistaan rakentavaa ratkaisua.

Jarvan mielestä hyvä vaihtoehto on, että Metsähallitus osoittaa osan retkeilyalueesta mukaan Suomi 100 -luonnonsuojelukampanjaan.

Ministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) johtaman ympäristöministeriön avaama kampanja on osa Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

Siinä haastetaan maanomistajia perustamaan omille mailleen suojelualueita, jolloin vastineena valtio sitoutuu kampanjaan vastaavalla määrällä uutta suojelualuetta.

– Syväjärven ympäristöstä löytyy sopivia särkkäalueita suojelukohteiksi, jolloin saataisiin aikaan kompromissi alueen metsänhoitosuunnitelmien kanssa. Myös jo pidempään suojelun ja hakkuiden osalta epävarmuudessa olleet Pesiöjärven saaret olisi hyvä saada mukaan ohjelmaan, Jarva toteaa.

Jarvan mielestä kampanja on hyvä avaus tilanteessa, jossa luonnonsuojelun rahoitusta on jouduttu vähentämään ja toisaalta hakkuita pitää pystyä lisäämään kasvavan biotalouden tarpeita ajatellen.

Hän muistuttaa, että metsien monimuotoisuudesta tulee huolehtia meidän kaikkien yhdessä Suomi 100 -vuoden hengessä.

– Kainuussa on mahdollisuus ja tulee saada jatkossa enemmän puuta liikkeelle alueen työpaikkojen ja kehityksen vahvistamiseksi. Valtio tulee edelleen huolehtimaan tärkeistä suojelualueista ja ”Luontolahjani” –kampanjan myötä tähän tulee uusi keino.

– Samalla paikallisilla metsänomistajilla on hyvä tilaisuus osoittaa omilta mailtaan suojeluun toivomiaan metsä- ja suoalueita lahjaksi satavuotiaalle Suomelle, Jarva linjaa.