Kärnä esittää “titaanimantan“ valmistamista ja sen suihkualtaan varustamista lämmitysjärjestelmällä

Havis Amanda

Kansanedustaja Mikko Kärnän (kesk.) mielestä poliitikkojen ei pidä pelotella juhlimisen kieltämisellä Havis Amandan patsaalla Helsingissä.

– Havis Amandalla juhliminen ja itse patsas ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä, eikä sitä tule pyrkiä kieltämään. Olen hyvin huolissani Helsingin kaupungin suunnitelmista aidata patsas tai peittää se kuvulla. Tällainen ei käy laatuun, vaikka patsas olisi miten hauras. Tarvitaan muita ratkaisuja.

Kärnä esittää, että Helsingin kaupunki käynnistäisi välittömästi suunnitelman, jolla ”Mantan” patsaasta tulostettaisiin identtinen kopio 3D-tulostuksella. Materiaalin tulisi Kärnän mukaan olla titaani.

– Titaani on lähes yhtä lujaa kuin teräs, mutta 45% kevyempää. Siitä valmistettu Havis Amanda kestäisi rajummankin juhlinnan.

Alkuperäinen patsas voitaisiin Kärnän mukaan siirtää vaikka Kansallismuseoon tai pormestari Jan Vapaavuoren Helsingin kaupungintalolle perustamiin taidenäyttelytiloihin.

– Sen jälkeen niissä saattaisi joku joskus käydäkin, Kärnä heittää.

Samalla patsaan suihkuallas tulisi hänen mielestään varustaa lämmitysjärjestelmällä, jonka avulla allas voitaisiin lämmittää kylpykuntoon aina, kun suuri kansallinen voitto sattuu kohdalle.

– Suomen urheilukansa haluaa erilaisten urheilusuoritusten jälkeen kylpyyn Mantan patsaalle ja Helsingin velvollisuus Suomen pääkaupunkina on järjestää tähän mahdollisuus, Kärnä katsoo.