Kainuun keskusta: Tasa-arvoiset palvelut turvattava

Kainuu

Kainuun keskusta vaatii, että toimivat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut on turvattava kaikille kainuulaisille niin syrjäkylille kuin keskustaajamiinkin.

– Tällä hetkellä Kainuun sote on tilanteessa, jonka vaikutukset heijastuvat kaikkiin ja kaikkialle. Silti on tehtävä päätöksiä, jotka voivat olla kipeitäkin, mutta ilman toimenpiteitä Kainuun maakunta ei selviä. Kainuun keskusta vaatii Rinteen hallitukselta ripeitä toimia sote-uudistuksen toteuttamisessa ja varmistusta siitä, että Kainuu päättää sote-palveluistaan itsenäisenä maakuntana jatkossakin, Kainuun piirin syyskokous vaatii kannanotossaan.

Kainuun keskusta vaatii Kainuun sotelta harkittuja, pitkäjänteisiä ratkaisuja nopeisiin kustannussäästöihin tähtäävien toimenpiteiden lisäksi. Painopiste on asetettava ennaltaehkäisyyn, ennakointiin, sekä toiminnallisiin muutoksiin.

– Esimerkiksi lastensuojelun kustannukset ovat Kainuussa maan korkeimpia. Ennaltaehkäisyyn ja toiminnallisiin muutoksiin panostaminen esimerkiksi perhetyössä vaikuttaa kustannuskehitykseen laskevasti. Myös päihde- ja mielenterveystyöhön panostamisella saadaan taloudellisia ja inhimillisiä säästöjä.

Kainuun keskusta kehottaa kuntia ja maakunnan päättäjiä istumaan yhteisten neuvottelupöytien ääreen kehittämään yhteistä, yli hallintorajojen ulottuvaa strategiaa ja kestäviä ratkaisuja, jotta Kainuun soten taloudellinen alamäki saadaan käännettyä nousuun.

– Kuntien ja maakunnan toimielinten välillä on oltava saumaton yhteistyö ja sen mahdollistaa molemminpuolinen luottamus ja avoimuus, piiri korostaa  kannanotossaan.