Etelä-Savo haluaa oman sote-alueen
Keskustan Etelä-Savon piiri edellyttää, että maakunta muodostaa yhden viidestätoista sote-alueesta.
– Alueella tulee jatkossakin toimia kaksi aluesairaalaa eli Savonlinnassa sekä Mikkelissä, jolloin turvataan koko maakunnan väestön palvelut ja hyvinvointi, todetaan syyskokouksessa annetussa julkilausumassa.
– Etelä-Savon omalla sote-alueella on kaikki edellytykset väestöpohjan ja maantieteellisen rakenteensa perusteella vastata alueen väestön sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin. Etelä- ja Itä-Savon sairaanhoitopiireillä on yhdessä osaamista, pätevää henkilökuntaa ja tiloja, tarvitaan vain yhteistyötä ja työn jakoa.
Piiri pitää hyvänä ratkaisuna sote-päätökseen sisältyvää valinnanvapautta, jonka avulla voidaan saada sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön kolmannella ja yksityisellä sektorilla olevaa osaamista.
– Tämä on toteutettava kuitenkin julkisen vallan asettamien raamien puitteissa.
Etelä-Savon maakunnassa tulee panostaa jatkossa vahvasti etenkin luomu- ja lähiruuan tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä viljelyyn.
– Mikäli Etelä-Savon maakunta aikoo olla jatkossa biotalouden edelläkävijämaakunta, ei biotalouden tutkitustoimintaa saa ajaa alas, kuuluu piirin kannanotto.
Luonnonvarakeskuksen Mikkelin yksikön lopettamisesitys päättäisi työn Mikkelissä 24 tutkijalta ja muulta henkilöstöltä.
On myös väläytetty, että Punkaharjun ja Enonkosken yksiköt jäisivät datankeruuasemiksi ilman henkilökuntaa, jolloin työt päättyisivät myös Punkaharjulla 24 henkilöltä ja Enonkoskella 11 henkilöltä. Piirikokous vetoaa maakunnalle tärkeän toiminnan jatkumisen puolesta.
Poliittisen katsauksen kokouksessa piti kunta- ja kehitysministeri Anu Vehviläinen. Myös kansanedustajat Jari Leppä ja Hanna Kosonen selvittivät työn alla olevia asioita.
Kosonen puhui hallituksen normien purkutalkoista.
– Pienimuotoinen rakentaminen maaseudulle helpottuu vuonna 2016 ja uusiutuvan energian, kuten aurinkopaneeleiden, lupamenettelyä yksinkertaistetaan. Yhdistysten elämää helpotetaan purkamalla talkootyön esteitä eikä yli 50 hengen yleisötapahtumien järjestämiseen tarvita jatkossa kuin ilmoitusmenettely, Kosonen luetteli.
Jari Leppä muistutti, että uudistaminen ei ole helppoa.
– Jopa Mato Valtonen ihmetteli radiohaastattelussa, miten voi olla niin, että kun hallitus esittää jotakin, se ei käy kenellekään. Hallitus on aggressiivisen torjunnan kohteena sekä median että opposition taholta. Jos jatkamme vanhaan malliin, alamäki jatkuu, Leppä totesi.
Keskustelussa todettiin, että itsehallintoalueista tehty päätös palautti uskon keskustaan, jatkossa alueille on myös saatava resursseja ja kehittämisrahaa.
Todetuksi tuli myös se, että maakuntamalli on ainoa oikea ratkaisu. Maakuntien rooli alueen kehittäjinä ei saa vaarantua, vaan edunvalvonta on pystyttävä turvaamaan
– On muistettava suuri kuva: Onko meillä itsellä maakunnan itsehallintoalueella päätösvaltaa asioihin vai ei? Päättäjän paikalla on oltava vaaleilla valittuja eteläsavolaisia ihmisiä, sanoi Seppo Ruhanen.
Kirsi Olkkonen jatkaa piiri puheenjohtajana, Niina Kuuva varapuheenjohtajana, Hannu Tiusanen on uusi varapuheenjohtaja.