Kalmari: Suomalainen ruoka on eettisin valinta joulunakin
Kansanedustaja, eduskunnan maa-ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari kehottaa suosimaan suomalaista ruokaa myös lähestyvänä joulun juhlakautena.
Kalmarin mukaan suomalaisten elintarvikkeiden suosimisella voidaan edistää koko kansakunnan hyvinvointia.
– Suomalaista suosimalla raha kiertää kotimaassa luoden uutta työtä ja toimeentuloa. Kotimaisen elintarviketuotannon turvaaminen on tärkeää myös huoltovarmuuden kannalta, Kalmari kirjoittaa tiedotteessaan.
Kalmari muistuttaa, että lähellä tuotettu ruoka on myös eettisintä ja turvallisinta.
Näkemyksensä tueksi hän luettelee useita esimerkkejä.
– Kotimaisissa kananmunissa ei raakanakaan ole salmonellariskiä. Suomalainen maito ei sisällä antibioottijäämiä. Suomalainen kinkku tulee possulta, joka on saanut pitää hampaansa ja saparonsa! Vilja kuivataan kuivureissa eikä sitä kuivateta myrkyillä pystyyn pelloilla, Kalmari sanoo ja jatkaa:
– Suomalaisen porkkanan viljely on käyttänyt huomattavasti vähemmän kasvinsuojeluaineita kuin ulkomailta tuotu. Se on hyvä juttu hyönteiskannalle ja monimuotoisuudelle. Puhtaista kotimaisesta marjoista tehty hillo sopii kivasti jopa joulutorttuihin ja ohra riisin sijasta puuroon.
Kalmari kehottaa suomalaisia myös kohtuullisuuteen juhlakauden aikana.
Hänen mielestään määrä kannattaa korvata laadulla.
– Toivon, että jouluhuumassa ei ostettaisi ruokaa, joka myöhemmin päätyy jätteeksi. Suomalaiset tuottavat vuodessa ruokajätettä yli 20 kiloa henkeä kohden.