Lappeenrannasta vauhtia vaalivuoteen
Puoluetoimistolla, kuten muuallakin puolueorganisaatiossa, on valmistauduttu jo pidemmän aikaa kuumeisesti ensi viikolla pidettävään Lappeenrannan puoluekokoukseen. Keskustaväki käy perinpohjaista keskustelua Suomen ja puolueen suunnasta sekä valitsee puoluejohdon tulevaksi kahdeksi vuodeksi.
Koko kevään poliittista keskustelua hallinnut Nato-jäsenyys käsitellään puolueen korkeimmalla mahdollisella tasolla, lähes 300 aloitetta saa vastauksensa ja keskusta linjaa päätavoitteensa tuleviin eduskuntavaaleihin. Lisäksi valitaan puoluevaltuuston jäsenet tulevaksi kahdeksi vuodeksi, päivitetään puolueen sääntöjä ja päätetään puolueen periaatteellisesta toimintasuunnitelmasta puoluekokouskaudelle. Kyllä siinä riittää tekemistä yhdelle viikonlopulle.
Ottamalla aloitteen itsellemme pystymme ihmeisiin. Tämä nähtiin jo aluevaaleissa.
Henkilökohtaisesti odotan eniten kuitenkin eduskuntavaalien päätavoitteista päättämistä. Se on valmis signaali eduskuntavaaliehdokkaillemme ryhtyä viimeistään nyt valmistelemaan omaa vaaliohjelmaansa.
Kulunut vaalikausi on tunnetusti ollut myrskyisä. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat molemmat ravistelleet ihmisten turvallisuudentunnetta. Yhtäkkiä aiemmin itsestäänselvyyksinä pidetyt ulkomaanmatkat ja kansainväliset tuotantoketjut ovatkin käyneet epävarmoiksi. Jopa sodan mahdollisuudesta on alettu spekuloimaan.
Nämä teemat, niin ikäviä kuin ovatkin, sopivat kuitenkin keskustan pirtaan. Tämä kansanliike on koko olemassaolonsa ajan korostanut kotimaisen ruoantuotannon ja uskottavan maanpuolustuksen sekä yhtenäisen kansan merkitystä.
Kun naapurista löytyy silmittömään väkivaltaan kykenevä riidankylväjä, nostaa se kotimaassa yhteistyön rakentajien roolia.
Maanpuolustus ja varautuminen ei kuitenkaan riitä vaaleissa. Pitää olla myös positiivinen viesti tulevaisuudesta. Että varaudumme pahimpaan mutta samalla rakennamme pohjaa paremmalle huomiselle. Talouden tasapaino on tässä tärkeä osa, mutta silti vain työkalu, kuten myös kestävä energiantuotanto. Todellinen hyvinvointi lähtee kuitenkin toimivasta koulutuksesta ja hyvinvoivista yksilöistä.
Aluevaaleissa puhuimme, kuten ennenkin, lähi- ja peruspalveluiden merkityksestä. Tämä viesti ei ole vanhentunut mihinkään. Sote-palveluissa on, mielenterveyspalvelut mukaan lukien, siirrettävä painopistettä nimenomaan peruspalveluihin ja mahdollisimman helppoon avun piiriin pääsemiseen.
Näillä teemoilla on hyvä lähteä kymmenen kuukauden päästä pidettäviin eduskuntavaaleihin. Kokoomus on onnistunut keräämään suosiota perussuomalaisten uuden johdon heikkouden kustannuksella. Siellä varotaan visusti ottamasta kantaa mihinkään, koska he tietävät kannatuksen olevan rakennetun hiekalle.
Tämä antaa keskustalle mahdollisuuden rohkeaan ja aloitteelliseen kampanjaan. Ottamalla aloitteen itsellemme pystymme ihmeisiin. Tämä nähtiin jo aluevaaleissa.