Demokratiaa laajentamassa
Aluevaalien vaalipäivästä on tänään tasan kuukausi. Äänestysaktiivisuus jäi matalaksi, mutta silti jonkin verran paremmaksi kuin pahimmissa arveluissa.
Keskustan tulos oli erinomainen – reilut kaksi prosenttiyksikköä parempi kuin mitä hetkeä aiemmin kuntavaaleissa saatu kannatus, jos siis Helsingin puuttuminen otetaan huomioon.
Uskallan näin ollen väittää, että näissä vaaleissa tehtiin jotain oikein.
Analyyseissä on todettu moneen kertaan vaaliteeman – lähipalveluiden vahvistamisen – olleen nappivalinta. Se paitsi puhutti ihmisiä, niin oli myös täysin luonteva keskustan painopiste.
Siitä meidät on perinteisesti tunnistettu. Se myös oli tulevaisuuteen katsova teema, koska lähipalveluja nimenomaan haluttiin vahvistaa, eikä esimerkiksi puolustaa.
Politiikassa yksi tunnettu hokema kertoo, että vaaleissa ei palkita menneistä teoista, vaan tulevista.
En tiedä, onko näin kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa tämä ainakin tuntuu pitävän paikkansa. Siksi puolueiden tuleekin aina kyetä kertomaan kansalaisille tavoitteensa selkeästi ja konkreettisesti.
Tällä kertaa tässä onnistuttiin – haluttiin vähintään yksi soteasema joka kuntaan.
Toinen onnistuminen lienee ehdokasasettelu. Saimme aktiivisia ehdokkaita kattavasti joka puolelta Suomea ja jopa viidennes oli täysin uusi yrittäjiä.
Sote-palveluiden asiantuntijoita samoin viidennes. Kun tähän laittaa lisäksi sopivan määrän tunnettuja politiikan konkareita tasaisesti ympäri maata, oli äänestäjien hyvä valita oma ehdokkaansa keskustan listoilta.
Näiden kahden tekijän vaikutuksesta kävi sitten niin, että vaikka äänestysaktiivisuus jäi matalaksi, keskustan perinteisten kannatusalueiden ihmiset kävivät uurnilla hieman keskimääräistä useammin.
Valituilla aluevaltuutetuilla on nyt suuri vastuu siinä, että annetut lupaukset saadaan pidettyä.
Mutta miten tästä eteenpäin? Valituilla aluevaltuutetuilla on nyt suuri vastuu siinä, että annetut lupaukset saadaan pidettyä.
Se on aivan ehdoton edellytys politiikan uskottavuudelle laajemminkin. Samoin nyt luotu uusi hyvinvointialuejärjestelmä tulee tehdä kansalaisille tutuksi.
Uudistuksen myötä äänestäjillä on nyt omia ”aluepoliitikkoja”, joihin vedota, mikäli oman seudun sosiaali-, terveys- tai pelastuspalvelut eivät ole tyydyttävällä tasolla.
Aluevaltuustojen ja -hallitusten jäsenten sekä lautakuntiin valittavien henkilöiden kannattaa pitää työtään aktiivisesti esillä myös julkisuudessa, jotta uusi järjestelmä tulee kansalaisille tutuksi ja päättäjät läheisimmiksi.
Kansalaisten kuulemisen merkityksen korostamisessa myös puolueiden piirijärjestöillä on jatkossa suuri rooli.
Politiikkaa tulee tehdä entistä rohkeammin ja aktiivisemmin myös piiritasolla, toki läheisessä yhteistyössä aluevaltuustoryhmien kanssa.
Positiivista on, että nyt piiritason avauksille on selkeästi tilausta, kun maakunta- tai hyvinvointialuetason päätöksille on oma selkeä areenansa – aluevaltuusto.