Hallitus leikkaa myös luonnonvara-alan tulevaisuudesta
Hallituksen reippaat rahoitusleikkaukset osuvat erityisesti ammatilliseen koulutukseen. Käytännössä tämä tapahtuu ammatillisen koulutuksen ohjausjärjestelmiä ja rahoitusta ”uudistamalla” ja sitä kautta rahoitusjärjestelmän ”yksinkertaistamisella”.
Suomeksi kyse on puhtaasta leikkausoperaatiosta ja erityisesti operaatio osuu luonnonvara-alan koulutukseen. Leikkaus tapahtuu siirtämällä tutkintoja kustannuskoreissa nykyistä alempiin koreihin, jolloin rahaa niiden toteuttamiseen on vähemmän.
Tämä osuu sekä ammatillisiin perustutkintoihin kuin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin.
Luonnonvara-alan kouluttaminen ei ole halpaa, koska se vaatii opetukseen välttämättömän infrastruktuurin. Tämä muodostuu opetusmaatiloista, -puutarhoista ja -metsistä kaikkine tarvikkeineen ja kalustoineen.
Oppilaitokset ovat lisänneet yhteistyötä yritysten kanssa, mutta opiskelijoilla on oltava perusosaaminen ennen kuin työssäoppiminen voi jatkua yrityksissä. Luonnonvara-ala on myös hyvin ”kädet savessa” -tyylistä opiskelua, mikä edellyttää pienryhmissä tapahtuvaa opetusta.
Luonnonvara-alalta myös eläköityy työvoimaa kiihtyvällä vauhdilla. Tätä työvoimaa ei pystytä korvaamaan ilman laadukasta koulutusta. Puhumattakaan jatkuvan oppimisen tarpeista.
OrpoN–Purran hallituksen linja on ohjata koulutustarjontaa sen mukaan, mikä on taloudellisesti kannattavinta. Linja on väärä ja vaarallinen. Koulutusta on tarjottava työelämän tarpeen mukaan, jolloin se ruokkii myös talouden kasvua.
Kalleinta on kouluttaa halvalla nuoria alalle, joilla ei ole työvoiman tarvetta ja, joka ei palvele koko Suomea.
On myös hyvä muistaa, että maatilojen sukupolvenvaihdokset edellyttävät jatkajilta ammatillista pätevyyttä. Hallituksen koulutusleikkaukset estävät pahimmillaan myös tämän vaatimuksen täyttymisen tai ainakaan sitä ei ole tasapuolisesti saatavilla.
Maa-, puutarha- ja metsätalous ovat keskeinen osa suomalaista taloutta. Ne ovat myös ruokaturvaa ja huoltovarmuutta. Herää kysymys, eikö hallitus halua niiden olevan sitä myös tulevaisuudessa turvaamalla alan koulutusmahdollisuudet?