YK:n turvallisuusneuvosto taas koolle Turkin hyökkäyksen vuoksi

Turkin hyökkäys

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu jälleen keskiviikkona keskustelemaan Turkin hyökkäyksestä Syyrian pohjoisosiin. Diplomaattilähteiden mukaan aloite istunnosta tuli Eurooppaa neuvostossa edustavilta mailta.

Torstaisessa istunnossaan turvallisuusneuvosto ei päässyt yhteisymmärrykseen päätöslauselmasta, ja vain Euroopan maat vaativat Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä.

Perjantaina Venäjä ja Kiina estivät neuvostoa hyväksymästä Yhdysvaltojen tuomaa esitystä, joka myös vaati loppua Turkin hyökkäykselle.

Diplomaattilähteen mukaan tälläkään kertaa tuskin on luvassa konsensusta päätöslauselmasta, koska Venäjä estänee sen.

YK:n mukaan Turkki on saattanut jo syyllistyä sotarikoksiin hyökkäyksensä aikana.

Sen mukaan Turkin syyrialaisten liittolaisjoukkojen tekemät summittaiset teloitukset täyttävät todennäköisesti sotarikosten tunnusmerkit.

Turkkia voidaan pitää syyllisenä niihin, koska joukot toimivat Turkin komennossa.

Yhdysvallat aikoo pyytää sotilasliitto Naton liittolaisia rankaisemaan Turkkia sen Pohjois-Syyriaan kohdistaman hyökkäyksen takia.

Puolustusministeri Mark Esper sanoi matkustavansa Naton päämajaan Brysseliin ensi viikolla.

Esperin mukaan Yhdysvallat pyytää Nato-maita ryhtymään diplomaattisiin ja taloudellisiin toimenpiteisiin Turkin ”törkeitä toimia vastaan”. Myös Turkki on Naton jäsenmaa.

Esper muun muassa syytti Turkkia siitä, että sen hyökkäys heikentää pyrkimyksiä kukistaa äärijärjestö Isis Syyriassa ja mahdollistaa Isis-vankien pääsemisen vapaaksi.

Myöhään maanantai-iltana presidentti Donald Trump ilmoitti keskeyttävänsä kauppaneuvottelut Turkin kanssa johtuen maan sotatoimista Pohjois-Syyriassa.

Trump kertoi asiasta julkaisemassaan tiedotteessa. Yhdysvallat aikoo lisäksi jälleen korottaa teräksen tullimaksuja Turkille 50 prosenttiin. Korotetuista tulleista luovuttiin keväällä.

– Olen täysin valmistautunut tuhoamaan Turkin talouden nopeasti, jos Turkin johtajat jatkavat tällä vaarallisella ja tuhoisalla polulla, Trump totesi lausunnossaan

Yhdysvallat asetti myös pakotteita kolmelle turkkilaisministerille. Pakotelistalle päätyivät puolustus-, sisä- ja energiaministeri.

Sanktioihin kuuluu muun muassa omaisuuden jäädyttäminen. Lisäksi puolustus- ja energiaministeriölle asetettiin pakotteita.

Manbijin kaupunki ja sen lähiseutu ovat täysin Syyrian hallinnon joukkojen kontrollissa, sanoo Venäjä. Sen puolustusministeriön mukaan venäläisjoukkoja partioi alueella eivätkä ne salli yhteenottoja Syyrian ja Turkin joukkojen välillä.

Syyrian hallinnon joukot saapuivat Manbijiin eilen osana kurdien ja Syyrian hallinnon välistä sopimusta. Viime vuodet kaupunki on ollut kurdien komennossa.

Turkin joukkojen ja kurdien väliset sotatoimet ovat jatkuneet muualla Syyrian pohjoisrajalla. Sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights kertoo, että kurdijoukot aloittivat yöllä laajan vastahyökkäyksen Turkin sotilaita ja heidän syyrialaisia liittolaisiaan vastaan lähellä Ras al-Ainin kaupunkia.

Tarkkailijoiden mukaan kurdijoukot ovat torjuneet Turkin yrityksen vallata Ras al-Ain.