Ulkoministeri Hunt: Britannia saattaa tarvita lykkäystä brexitiin

Parlamenttiedustajien lomat saatetaan perua ja työaikaa pidentää
Brexit

Britannia saattaa tarvita lykkäystä brexit-päivään, jotta se ehtii ajaa läpi EU-eroon vaadittavat lait, ulkoministeri Jeremy Hunt varoittaa.

Britannian on määrä lähteä EU:sta 29. maaliskuuta. Pääministeri Theresa May ei kuitenkaan vielä ole saanut parlamentin kannatusta erosopimukselle.

Vaikka parlamentti hyväksyisi sopimuksen, siihen liittyvät lait pitäisi vielä erikseen hyväksyttää parlamentin kummassakin huoneessa. Huntin mukaan hallitus harkitsee parlamenttiedustajien työajan pidentämistä sekä lomien perumista, jotta käsittelyyn olisi enemmän aikaa. Parlamentin on määrä lomailla viikon verran helmikuussa.

– Jos päädymme hyväksymään (ero)sopimuksen vasta lähellä lähtöpäivää, saatamme tarvita hieman lisäaikaa kriittisen tärkeän lainsäädännön hyväksymiseksi. Mutta jos saamme edistystä aikaan aiemmin, lisäaikaa ei ehkä tarvita. Tässä vaiheessa emme tiedä, mikä skenaarioista toteutuu, Hunt sanoi BBC:n radiohaastattelussa .

Jos Britannia tarvitsee lisäaikaa, brexitin lykkäämiselle pitää saada kaikkien muiden EU-maiden hyväksyntä.

EU-johtajat ovat sanoneet, että Mayn ja EU:n neuvottelema erosopimus on paras mahdollinen, mitä Britannia voi toivoa.

Komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan työ hallitun brexitin eteen edelleen jatkuu. Hän kertoi olevansa tiiviissä kontaktissa Mayn kanssa.

Britannian parlamentin kannat ovat Junckerin mukaan lisänneet hallitsemattoman eron mahdollisuutta. Britannian parlamentti haluaa avata erosopimuksen uudelleen, jotta kiistellystä Irlannin hätäjärjestelystä päästäisiin eroon. Tällä kannalla oli 317 kansanedustajaa, kun taas 301 oli esitystä vastaan.

– Meidän pitää olla valmistautuneita kaikkiin skenaarioihin, myös pahimpaan, Juncker sanoi eilen Euroopan parlamentille Brysselissä.