Trump korosti yhtenäisyyttä kiistellyssä itsenäisyyspäiväshow’ssaan – ”Kansamme on tänään vahvempi kuin koskaan ennen”, presidentti vakuutti ja sai raivoisat aplodit kannattajiltaan

Itsenäisyyspäivänjuhlat

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump korosti kansakunnan yhtenäisyyttä kiistellyssä itsenäisyyspäiväshow’ssaan Washingtonissa.

Trump on isännöinyt massiivista itsenäisyyspäiväjuhlaa panssarivaunuesittelyineen ja sotilasparaateineen.

Järjestelyt ovat herättäneet arvostelua, sillä perinteisesti itsenäisyyspäivä on pyritty rauhoittamaan politiikalta ja aiemmat presidentit ovat pitäneet matalaa profiilia päivän aikana.

Trump kertasi sateisessa pääkaupungissa Yhdysvaltojen syntyhistoriaa ja käytti valtaosan puheestaan ylistämällä vuolaasti maan armeijan saavutuksia. Puhe keskeytyi tämän tästä marssimusiikkiin ja sotilaskoneiden ylilentoihin.

– Juhlimme historiaamme, kansalaisiamme ja sankareitamme, jotka ylpeästi puolustivat lippuamme – Yhdysvaltojen armeijan miehiä ja naisia! Trump hehkutti.

– Kansamme on tänään vahvempi kuin koskaan ennen, hän vakuutti ja sai kannattajiltaan valtaisat suosionosoitukset.

Trump itse on nimennyt paraatin Kunnia Amerikalle -tapahtumaksi.

Kunniavieraiden joukossa Abraham Lincolnin muistomerkillä pidetyssä juhlassa oli Trumpin liittolaisten lisäksi korkeita sotilasjohtajia, joita presidentti marssitti rinnalleen lavalle.

Demokraatit ovat kritisoineet Trumpia itsenäisyyspäivän militarisoinnista ja oman kilven kiillottamisesta veronmaksajien rahoilla.

Trumpin hallinto ei ole kertonut show’n tarkkaa hintaa, mikä on närästänyt arvostelijoita entisestään.

Kampanjointi ensi vuoden presidentinvaaleja varten käy Yhdysvalloissa jo kiivaana, ja itsenäisyyspäivän show’lla Trump voi pönkittää uudelleenvalintakampanjaansa.

Mediatietojen mukaan jopa puolustusvoimien edustajat ovat olleet ärsyyntyneitä itsenäisyyspäivän politisoinnista.

Sadattuhannet ihmiset kerääntyivät torstaina Washingtonin National Mall -puistoon, jossa järjestettiin Trumpin puheen lisäksi konsertteja ja ilotulituksia.

Valkoisen talon edustalla nähtiin puheen alla väkivaltaisia yhteenottoja, kun Trumpia vastustavat mielenosoittajat sytyttivät Yhdysvaltojen lipun tuleen.

Maan turvallisuuspalvelu puuttui nopeasti tilanteeseen.

Myös Trumpin kannattajien joukossa oli nujakointia, ja pidätyksiä tehtiin CNN:n mukaan useita.

Helteisen sään tuomat ukkoskuurot aiheuttivat myös harmia juhlallisuuksien aikana.

Poliisi joutui evakuoimaan osan Capitol-kukkulan edustasta, kun salamoiden kerrottiin iskeneen alueen lähelle.

Itsenäisyyspäivä on Yhdysvalloissa kansallinen vapaapäivä, jolloin ihmiset kerääntyvät puistoihin piknikille ja seuraamaan eri puolilla maata järjestettäviä juhlaparaateja.

Washingtoniin perheensä kanssa tullut Dee Ranson, 55, piti Trumpin järjestämiä juhlallisuuksia tervetulleena.

– Minusta se mahtavaa, mielestäni se osoittaa rohkeutta ja isänmaallista intoa, hän sanoi uutistoimisto AFP:lle.