Supo tietoinen Uusi suunta -jihadistijärjestön Suomi-kytköksistä

Jihadismi

Italian poliisin johtamassa operaatiossa paljastui torstaina, että ainakin kolmella jihadistijärjestön jäsenellä olisi ollut Suomi-kytkös.

Radikaali jihadistiryhmä Rawti Shax (Uusi suunta) on ollut Suojelupoliisin tiedossa.

– Parin nimenvaihdoksen jälkeen se on sama kuin vanhempi Ansar al-Islam. Se on kurdijärjestö, joka pyrkii perustamaan valtion sharia-lain nojalla kurdialueille, sanoo Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

Järjestön johtajaksi epäillään Pohjois-Irakin kurdialueelta kotoisin olevaa 59-vuotiasta mullah Krekaria, joka on parhaillaan vankilassa Norjassa.

Portaankorva ei halua ilmaista yksityiskohtia järjestön toiminnasta ja sen jäsenistä.

– Suomessa on muodostunut väkivaltaista terrorismia tukevia ryhmiä, joilla on yhteyksiä ulkomaille. Yhteyksiä pidetään useampaankin suuntaan tai tahoon.

Myöskään mahdollisen värväystoiminnan tai rahoituksen menestyksestä hän toteaa vain ryhmien pyrkivän lisäämään kannatustaan.

Jäsenten etninen tausta voi olla yhdistävä tekijä, kun puhutaan kurdien valtiohankkeesta.

– Myös radikaali ideologia yhdistää, eli etninen tausta ei kuitenkaan ole ainoa yhdistävä asia, Portaankorva huomauttaa.

Hänen mukaansa iskut Suomea kohtaan eivät tässä vaiheessa ole todennäköisiä, sillä radikaalijärjestöt keskittyvät tukitoimiin ulkomailla.

Portaankorva ei halua kommentoida tietoja Italian poliisin tekemästä operaatiosta tai siinä paljastuneista Suomi-yhteyksistä tarkemmin.

– Supo kehottaa soittamaan Italian poliisille.