Hakkerointi saattoi olla USA:n kosto
On mahdollista, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvonantajan Vladislav Surkovin sähköpostien hakkerointi ja vuotaminen julkisuuteen oli Yhdysvaltojen kosto Venäjälle hakkeroinnista presidentinvaalien alla.
Yhdysvallat ilmoitti kuun alussa aikovansa vastata Venäjän väitettyyn hakkerointiin ”valitsemallaan hetkellä ja tavalla”.
Kostoteoriaa tukee myös se, että ukrainalainen CyberJunta-hakkeriryhmä on ennalta tuntematon.
Yhdysvaltojen osallisuutta Surkovin postien hakkerointiin on kuitenkin yhtä mahdotonta todistaa kuin Venäjän osallisuutta vaalihakkerointiin Yhdysvalloissa.
– Savuavaa asetta ei ole. Kybervaikuttaminen on tehokasta, halpaa ja kiistettävissä. Siksi se kiinnostaa valtioita, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen STT:lle.
Myös uutistoimisto AFP:n kuun alussa haastatteleman yhdysvaltalaisvirkamiehen mukaan suuren yleisön ei ole syytä olettaa, että se välttämättä olisi tietoinen kaikista toimista, joihin Yhdysvallat ryhtyy.
Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin mukaan Yhdysvaltojen on pakko vastata venäläisten hakkerointiin tavalla tai toisella syytettyään Venäjää julkisesti.
Hän kuitenkin varoisi salaliittoteorioita siitä huolimatta, että Yhdysvaltojen on arvioitu reagoivan hakkerointiin muun muassa julkaisemalla tietoja Putinin lähipiiristä.
– Nyt jokainen risahdus liitetään Yhdysvaltojen vastatoimiin. Olisi rohkea johtopäätös tässä vaiheessa yhdistää CyberJuntan toimet Yhdysvaltojen vastatoimiin, Limnéll sanoo.
Limnéll ja Hyppönen ovat yhtä mieltä siitä, että Yhdysvaltojen vastaisku Venäjän hakkerointiin on merkittävä ennakkotapaus riippumatta siitä, näkyvätkö sen seuraukset julkisuudessa.
Myös venäläiset ovat uhanneet kostaa Yhdysvaltain koston.
– Tässä on eskalaation vaara, Limnéll arvioi.
– Seuraamme parhaillaan kybervarustelukierteen ensiaskelia, Hyppönen vahvistaa.