EU:n ja Kanadan kauppasopimus vastatuulessa osassa jäsenmaita
EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus joutuu kovaan prässiin lähtiessään jäsenmaiden parlamentteihin ratifioitavaksi.
Tiukentunut ilmapiiri vapaakauppasopimusten ympärillä merkitsee, että sopimus saattaa kaatua jonkun jäsenmaan tai alueparlamentin käsittelyssä.
Vastahankaa on luvassa muun muassa Belgiassa, jossa Brysselin ja Vallonian parlamentit ovat ottaneet sopimukseen kielteisen kannan.
CETA-nimellä kulkeva laaja talous- ja kauppasopimus on määrä allekirjoittaa lokakuussa EU:n ja Kanadan huippukokouksessa.
Sitä aletaan kuitenkin soveltaa väliaikaisesti heti, kun EU-parlamentin ja ministerineuvoston hyväksyntä on saatu.
Jos Kanada-sopimus jumittuisi tai kaatuisi kansallisella tasolla, olisi se uusi este myös EU:n ja Yhdysvaltojen väliselle kiistellylle TTIP-vapaakauppasopimukselle.
Sisällöltään Kanada-sopimus on perinteisiä vapaakauppasopimuksia laajempi. Siinä poistetaan lähes kaikki tullit ja lisäksi se avaa myös osan palvelusektorista ja julkisista hankinnoista osapuolten yrityksille.
Ulkoministeriön taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen katsoo, että Kanada-sopimuksen kohtalo on ratkaiseva unionin yhteisen kauppapolitiikan tulevaisuuden kannalta.
– Jos tilanne on se, että ratifiointiin kaatuu sopimus, joka on EU:lle erittäin hyvä ja lisäksi laajin ja kunnianhimoisin kauppasopimus tähän asti, niin onhan se valtava isku unionin kauppapoliittiselle uskottavuudelle, Keinänen sanoi STT:lle.
Suomen kaltaiselle vientiriippuvaiselle maalle sopimukset ovat erittäin tärkeitä.
– Jos unioni ei pysty näitä solmimaan, niin EU menettää suuren osan lisäarvostaan.
Suomi ja muut jäsenmaat ovat katsoneet, että Kanada-sopimus on sekasopimus, eli osa sen määräyksistä on jäsenmaiden toimivallassa, ja kansallinen ratifiointi vaaditaan.
Komissio asettui tällä kertaa samalle kannalle, todennäköisesti kiristyneen yleisen poliittisen ilmapiirin takia.
EU-parlamentissa vihreät vastustavat suunnitelmaa alkaa soveltaa sopimusta jo ennen kansallista ratifiointikierrosta.
Europarlamentaarikko Heidi Hautala kirjoittaa blogissaan, että jo väliaikainen soveltaminen luo uusia oikeuksia kanadalaisille sijoittajille ja muuttaa EU:n oikeusjärjestelmää.
Lisäksi vihreät kritisoivat sopimusta siitä, että se sisältää saman riitojenratkaisumenettelyn kuin TTIP-sopimus.
Keinänen huomauttaa, että kauppasopimusten väliaikainen soveltaminen on käytäntö, josta on säädetty jo EU:n perustamissopimuksessa.
Esimerkiksi Ukrainan ja EU:n välistä sopimusta sovelletaan kauppapykälien osalta samalla tavalla jo nyt, vaikka siitä on määrä järjestää kansanäänestys Hollannissa.