Britannian työväenpuolue tukee vaalien järjestämistä joulukuussa – läpimeno parlamentissa näyttää todennäköisemmältä

Britannia

Britannian työväenpuolue tukee esitystä ennenaikaisten parlamenttivaalien järjestämisestä joulukuussa, sanoo puheenjohtaja Jeremy Corbyn. Parlamentista saattaa näin löytyä tarvittava tuki vaalien järjestämiselle.

Tämä on jo neljäs kerta, kun pääministeri Boris Johnson hakee parlamentin suostumusta vaaleihin. Vielä eilen hallituksen esitys kaatui selvin luvuin.

Vaalipäivä jää vielä nähtäväksi. Hallitus esittää päiväksi 12. joulukuuta, mutta BBC:n haastatteleman hallituslähteen mukaan konservatiivit ovat valmiita asettamaan vaalipäiväksi myös 11.12., jos oppositiopuolueet saataisiin siten mukaan.

Corbynin mukaan EU:n päätös lykätä brexitiä riittää täyttämään puolueen vaatimuksen siitä, että sopimuksettoman brexitin riski on torjuttava.

Myös Britannian EU-eron perumista ajavat liberaalidemokraatit ja Skotlannin kansallispuolue tukevat ajatusta jouluvaaleista.

Ne haluavat järjestää vaalit kuitenkin jo 9. joulukuuta muun muassa sen takia, että opiskelijat varmasti ehtivät äänestää ennen joululomia.

Puolueet kannattavat aiempaa vaalipäivää myös sen takia, että ne haluavat vähentää hallituksen mahdollisuuksia saada erosopimus läpi parlamentista ennen vaaleja.

Alahuoneen johtaja, konservatiivien Jacob Rees-Mogg lupasi myöhään maanantai-iltana parlamentille, ettei hallitus ole tuomassa erosopimusta takaisin käsittelyyn.

EU-maat näyttivät eilen vihreää valoa Britannian EU-eron lykkäämiselle.

Britannia ei siis jätä EU:ta lokakuun viimeinen päivä pääministeri Johnsonin monista lupauksista huolimatta. Joustava lisäaika on nyt myönnetty tammikuun loppuun.