Bosnian kansanmurhaaja Karadzic sai 40 vuoden tuomion
Entisen Jugoslavian sotarikostuomioistuimessa luettiin Haagissa torstaina tuomio miehelle, joka herättää voimakkaita tunteita. Kannattajilleen hän on sankari, toisille taas hirviö, joka toi mukanaan kansanmurhan kauhut takaisin Eurooppaan viitisenkymmentä vuotta natsi-Saksan kukistumisen jälkeen.
70-vuotias entinen bosnianserbialaisten johtaja Radovan Karadzic todettiin syylliseksi kansanmurhan lisäksi muun muassa rikoksiin ihmisyyttä vastaan sekä YK:n rauhanturvaajien ottamiseen panttivangeiksi. Hänet tuomittiin 40 vuodeksi vankeuteen.
Tuomari O-Gon Kwon luki tuomiota ja sen perusteluita lähes kaksi tuntia. Hänen mukaansa Karadzic oli Bosnian sodan aikaan 1990-luvulla bosnianserbien poliittisen, hallinnollisen ja sotilaallisen järjestelmän huipulla.
– Hän oli eturintamassa kehittämässä ja edistämässä sen aatteita, Kwon sanoi.
Vuosina 1992–1995 käydyn Bosnian sodan aikana arvioidaan yli 100 000 ihmisen kuolleen ja yli kahden miljoonan joutuneen pakenemaan kodeistaan.
Karadzic sanoi valittavansa kansanmurhatuomiostaan YK:n kansainväliseen rikostuomioistuimeen.
YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al-Hussein luonnehti tuomiota erittäin tärkeäksi, koska se osoittaa vääräksi väitteen, että Karadzicin toiminta olisi ollut vain poliittista manipulointia.
– Se paljastaa hänet sellaiseksi kuin hän todellisuudessa oli: suuren luokan tuhon ja murhan arkkitehdiksi, Zeid sanoi.
Kansainvälisen oikeuden akatemiaprofessorin Martti Koskenniemen mielestä tuomioistuimen ratkaisu tuntuu oikeanlaiselta. Hän muistuttaa, että sodan aikana Karadzic oli serbipuolueen johtaja ja serbivaltion turvallisuuspäällikkö.
– On selvää, että hän oli johtovastuussa Srebrenican tapahtumasta, Koskenniemi sanoi STT:lle.
Hän ei kuitenkaan usko, että oikeudenkäynti juurikaan vaikuttaisi Bosnian eri kansanryhmien väliseen yhä jatkuvaan jännityksen tilaan.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon totesi Karadzicin tuomion olevan historiallinen päivä kansainväliselle rikosoikeudelle.
Tuomioistuin katsoi Karadzicin syyllistyneen kansanmurhaan heinäkuussa 1995 Srebrenicassa, missä serbit tappoivat lähes 8 000 muslimimiestä ja -poikaa. Heidän ruumiinsa heitettiin joukkohautoihin.
Srebrenicassa murhattujen miesten sukulaiset arvostelivat Karadzicin tuomiota.
– Paikka, missä hän on, ei ole vankila. Se on lämmin, hän saa ruokaa, hän jopa näyttää hyvältä, sanoi 63-vuotias Bida Smajlovic, joka menetti aviomiehensä ja veljensä Srebrenicassa.
– Kärsimykseni ja yksinäisyyteni säilyvät, eikä mikään voi muuttaa sitä. Mikään ei voi vähentää kärsimystäni, hän sanoi.
73-vuotias Vasva Smajlovic menetti myös miehensä Srebrenicassa.
– Ei ole olemassa riittävää tuomiota hänelle, Vasva Smajlovic totesi.
Myös Haagissa oikeustalon edustalla aamusta asti odottaneet mielenosoittajat ilmaisivat pettymyksensä.
– Toivoin elinikäistä (vankeus)rangaistusta, sanoi 63-vuotias Adil Draganovic, joka joutui vangiksi bosnianserbien keskitysleirille.
– Mutta toisaalta 40 vuotta on yhtä hyvä kuin elinkautinen rangaistus hänelle, Draganovic lisäsi.