Näin pilkot sipulin ilman kyyneliä – ota haltuun asiantuntijan niksit
Lähes resepti kuin resepti alkaa sipulin pilkkomisella, mutta monelle kyse on inhokkityövaiheesta, joka saa silmät kirvelemään ja vettymään.
Brittiläisen The Times -lehden ruoka-asiantuntija tyrmää mitä moninaisemmat perinneniksit, joilla sipulin kuutioimista on pyritty helpottamaan. Vanha kansa on esimerkiksi uskonut, että suuhun pitäisi pilkotessa tunkea sitruunaa, leipää, purukumia tai vettä.
Sipulit erittävät rikkiyhdisteitä ja kaasuja, jotka reagoivat silmän pinnalla ja aiheuttavat kyynelreaktion. Siltä on sinänsä helppo välttyä suojalaseilla.
Jos ei kuitenkaan huvita etsiä suojalaseja käsiinsä, The Timesin Hannah Evans vinkkaa, että veitsen kannattaisi olla mahdollisimman terävä. Näin ollen se rikkoo vähemmän sipulin soluja. Lisäksi kokki voi tuulettaa keittiötä avaamalla ikkunan tai laittamalla tuulettimen päälle.
Kolmanneksi Evans suosittelee suorittamaan sipulin leikkaamisen nopeasti. Mitä kauemmin sipulia leikkaa, sitä kauemmin kokki altistuu ärsytykselle.