Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Politiikka

EU-parlamentti hyväksyi suden suojelun höllentämisen – Kulmuni iloitsi päätöksestä

8.5.2025 13:47
Lue lisää 
Terveys
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin lisäksi kroonisen kivun hoitoa. Tutkimuksessa keskityttiin sellaisiin kroonisesta alaselkäkivusta kärsiviin, joille on kehittynyt kivuista liikkumisen pelko eli kinesiofobia. (Kuva: Lehtikuva)

Älylaitteet ja sovellukset voivat mullistaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoidon

STT – Rasmus Ekström 17.8.2023 1:01, muokattu 17.8.2023 8:51
a– a+
Terveys

Älylaitteet, kuten älypuhelimet, kellot ja aktiivisuusrannekkeet, voivat parantaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoitoa tulevaisuudessa, selviää Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Älylaitteet ja erilaiset sovellukset mahdollistavat entistä henkilökohtaisemman ja monipuolisemman hoidon, sanoo väitöskirjatutkija, lääkeyhtiö Orionin digitaalisen lääketieteen osaston johtaja Sammeli Liikkanen.

– Älylaitteiden keräämät tiedot voivat tukea potilaiden lisäksi esimerkiksi lääkäreitä, jolloin sairauksien hoito ei ole esimerkiksi vain potilaan kertomien kokemusten varassa, Liikkanen kertoo STT:lle.

Sekä Liikehäiriösairauksien liitto että Suomen Kipu ry uskovat älypuhelinten tuovan lisämahdollisuuksia näiden sairauksien hoitoon. Molemmat tahot näkevät älylaitteiden käytössä osana hoitoa myös haasteita.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus. Sen tyypillisiä oireita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Oireisiin voi kuulua myös esimerkiksi verenpaineen vaihtelua, ummetusta ja muita hermoston oireita.

Liikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin osalta Orionin kehittämää digitaalista terapiaa, jonka tarkoituksena on tukea potilaiden arkea. Osana analyysia Liikkanen keräsi terapian käyttäjiltä myös liikedataa.

– Parkinsonin tauti vaikuttaa erityisesti ihmisen liikkeeseen. Sairaudesta kärsivän liike näyttää myös liikeantureissa erilaiselta kuin terveen ihmisen, Liikkanen sanoo.

Osana tutkimusta Liikkanen on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt tekoälymallin, joka pystyy erottelemaan liikedatasta Parkinsonin taudin oireisiin viittaavat liikkeet. Tekoälymalli auttaa sairauden oireiden tunnistamisessa erityisesti niillä, joilla sairaus on edennyt jo pitkälle.

– Parkinsonin tauti on siitä hankala, että sen lääkitystä ja hoitoa tulee säätää jatkuvasti oireiden mukaan. Meidän mallillamme on mahdollista selvittää, miten potilaan arjessa menee koko ajan.

Sairauden hoito on Liikkasen mukaan tyypillisesti vaikeaa myös siksi, että potilas saattaa päästä tapaamaan neurologia esimerkiksi vain muutaman kerran vuodessa.

– Potilas joutuu selittämään yhden neurologitapaamisen aikana, miten hänellä on mennyt esimerkiksi viimeisen puolen vuoden ajan. Samalla lääkäri yrittää säätää potilaan lääkitystä vain hänelle kerrotun perusteella.

Liikkanen arvioi, että esimerkiksi sovellusten ja älylaitteiden lähettämät tiedot lääkärille helpottavat Parkinsonin taudin hoidon hienosäätämistä paljon nopeammin.

Sairauden hoito muuttuu Liikkasen mukaan samalla henkilökohtaisemmaksi, kun lääkärit näkevät tarkat tiedot potilaan oireista pitkältä aikaväliltä.

– Hoitoon tulee samalla lisää vaihtoehtoja ja joustavuutta, kun potilaiden ei ole aina pakko käydä fyysisesti neurologilla.

Älylaitteiden hyödyntämisessä osana Parkinsonin taudin hoitoa on Liikehäiriösairauksien liiton viestintävastaavan Emmi Nuppulan mukaan potentiaalia.

– Tällaiseen hoitoon mennään varmasti tulevaisuudessa, Nuppula sanoo.

Älylaitteiden käytöllä voidaan Nuppulan mukaan tukea nykyistä hoitoa. Sairastuneet eivät pysty välttämättä esimerkiksi kertomaan lääkärille seikkaperäisesti omista oireistaan pidemmältä aikaväliltä. Älylaitteiden keräämä data oireista voisi antaa lääkärille lisätietoa.

Nuppula kuitenkin huomauttaa, että valtaosa Parkinsonin tautiin sairastuneista on ikäihmisiä, joista osa ei osaa käyttää esimerkiksi älypuhelimia tai älyrannekkeita. Laitteiden käytön opettelu voi olla vaikeaa, sillä Parkinsonin tauti voi aiheuttaa esimerkiksi muistihäiriöitä, ajattelun hidastumista ja masennusta.

– Samoin käsien vapina voi aiheuttaa vaikeuksia käyttää laitteita. Täytyy varmistaa, että tällainen hoito ei luo epätasa-arvoa teknologiaa taitavien ja sitä osaamattomien välillä.

Nuppula toivoo, että älylaitteiden käytöstä tehtäisiin mahdollisimman käyttäjälähtöistä. Datan pitäisi esimerkiksi lähteä lääkärille automaattisesti ilman, että ihmisen tarvitsee huolehtia asiasta. Nuppula myös muistuttaa, että Parkinsonin taudin hoidossa ei pidä tarkastella ainoastaan sairauden motorisia oireita.

Liikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin lisäksi kroonisen kivun hoitoa. Tutkimuksessa keskityttiin sellaisiin kroonisesta alaselkäkivusta kärsiviin, joille on kehittynyt kivuista liikkumisen pelko eli kinesiofobia.

– Olemme kehittäneet heille digitaalisen terapian, joka toimii virtuaalilaseilla kotona. Lisäksi hoitoon kuuluu älypuhelimessa käytettävä sovellus, Liikkanen sanoo.

Kroonista kipua mitataan Liikkasen mukaan tavallisesti kysymällä potilaalta kivun kokemuksista sekä siitä, miten kipu vaikuttaa esimerkiksi hänen elämänlaatuunsa.

Liikkanen keräsi virtuaalilasiterapian käyttäjien liikedataa ja vertasi sitä heidän antamiinsa vastauksiin.

– Tämä liikedata korreloi selvästi käyttäjien vastausten kanssa. Esimerkiksi, kun ihmisen käsien liikkeiden keskimääräinen nopeus kasvoi, niin samalla he kertoivat, että heidän kipunsa olivat vähentyneet.

Jokaisella kipupotilaalla on Liikkasen mukaan oma kokemuksensa siitä, miten kipu vaikuttaa hänen elämäänsä.

– Oman olon kommunikointi lääkärille tai hoitajalle voi olla joskus vaikeaa. Jos lääkärit saavat mahdollisimman objektiivisia tapoja mitata potilaan hyvinvointia, se auttaa hoidon suunnittelussa ja ohjaamisessa.

Kipupotilaiden lääkärit voisivat Liikkasen mukaan seurata tulevaisuudessa, miten potilaiden liikedata kehittyy ajan myötä. Jos kipupotilaan liikkeet esimerkiksi hidastuvat merkittävästi, lääkäri voisi ottaa potilaaseen yhteyttä ja kysyä, mikä tämän vointi on.

– Tämä mahdollistaa automatisoituja, potilaalle hienosäädettyjä hoitoja. Samalla kipupotilaan ei ole aina pakko käydä fyysisesti lääkärin luona, Liikkanen sanoo.

Myös kipuoireisten etujärjestö Suomen Kipu näkee Liikkasen väitöskirjassa mahdollisuuksia kivun hoidon kehittämiseen.

– Lääkärit saisivat potilaan arjesta sellaista dataa, jota potilas ei välttämättä osaa itse tuoda vastaanottotilanteessa esille. Samalla kivun hoitoa voidaan suunnitella paremmin, sanoo järjestön puheenjohtaja Ritva Kotisaari STT:lle.

Huomattava osa Suomen kipupotilaista kärsii Koistisen mukaan alaselkäkivuista. Liikkumisen pelko eli kinesiofobia on Kotisaaren mukaan melko yleistä kroonisilla kipupotilailla. Näin on varsinkin tapauksissa, joissa kivut ovat hyvin kokonaisvaltaisia.

Älylaitteiden käyttö ja etähoito eivät saa Kotisaaren mukaan kuitenkaan korvata potilaan ja lääkärin fyysisiä tapaamisia.

– Älylaitteiden käyttö ja kivun jatkuva seuraaminen sovellusten kautta saattavat myös lisätä potilaan kipukokemuksia. Toisaalta tällaiset sovellukset voisivat myös auttaa potilasta esimerkiksi liikkumaan tiettyyn aikaan, mikä voi auttaa joidenkin kipukohtauksiin, Kotisaari sanoo.

Älylaitteiden ja etäsovellusten käyttöönotto Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoidossa ei tapahdu Liikkasen mukaan käden käänteessä.

– Se vaatii yhteistyötä hoidettavan, sairaalan tai klinikan ja ratkaisun kehittäjän kanssa. Näen kuitenkin, että meillä on jo tällä vuosikymmenellä dynaaminen, etänä ohjattu lääkitys esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa ainakin jossakin päin maailmaa, Liikkanen sanoo.

Liikkanen muistuttaa, että hoidon säätämisessä ovat usein mukana lääkäreiden lisäksi muut tahot, kuten hoitajat ja terapeutit.

Vaikka väitöskirjassa tutkitut digitaalisen terapian muodot ovat Orionin kehittämiä, ne tuodaan Liikasen mukaan maailmanlaajuisille markkinoille ulkopuolisten kumppaneiden kautta.

Väitöskirjan tuloksia hyödynnetään Liikasen mukaan kuitenkin Orionin tutkimuksissa myös tulevaisuudessa. Etäsovelluksia ja älylaitteita voidaan hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden turvallisuuden ja vaikuttavuuden tutkimuksissa.

Lue myös

Historia | Saksalaisten ampuma torpedo ja sitä seuranneet 18 minuuttia vaikuttivat koko maailmansodan kulkuun

Matkustajahöyrylaiva RMS Lusitania upposi 110 vuotta sitten keskellä ensimmäistä maailmansotaa
8.5.2025 22:00

Trump: Vance voi olla oikeassa, Venäjä pyytää liikaa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan varapresidentti J. D. Vancen näkemys, jonka mukaan Venäjä...
8.5.2025 21:52

Kysely: Trump on terrorismia isompi uhka Britannialle

Lähes neljännes briteistä pitää Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Venäjän jälkeen toiseksi suurimpana uhkana...
8.5.2025 21:41

Aihetunnisteet

Kotimaa parkinsonin tauti Terveys

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Eduskunta kiitteli vesihuollon varmistamista kansallisiin käsiin – oppositio näpäytti Essayahia
Uutiset | 6.5.2025 19:06
Ministeri Ikonen sai kuulla kunniansa Helsingin sote-rahojen ryöstöstä – kokoomusedustajat nousivat kapinaan
Uutiset | 6.5.2025 17:46
Reuters: Hegsethin määräys pysäyttää Ukrainan sotilasapu yllätti Valkoisen talon
Uutiset | 6.5.2025 21:39
Media: Trumpin hallinto vaati Ukrainaa vastaanottamaan USA:n karkottamia ihmisiä
Uutiset | 7.5.2025 21:41
Nyt odotellaan valkoisen savun nousemista – Tässä ovat kärkiehdokkaat uudeksi paaviksi
Uutiset | 7.5.2025 9:29
Hornet-hävittäjä syöksyi maahan Rovaniemellä
Uutiset | 7.5.2025 11:17
Kirkolliskokous teki päätöksensä – avioliitto on naisen ja miehen välinen
Uutiset | 8.5.2025 16:18
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09
Kuusi pistettä taposta, 40 panssarivaunun tuhoamisesta – tällainen on Ukrainan armeijan kannustinjärjestelmä
Uutiset | 30.4.2025 21:51
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Tärpätti-Saabin läpimurto jäi tekemättä – vaihtoehtopolttoaineiden kulta-aika jäi lyhyeksi
Uutiset | 3.5.2025 21:00
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Reuters: Hegsethin määräys pysäyttää Ukrainan sotilasapu yllätti Valkoisen talon
Uutiset | 6.5.2025 21:39
Ukraina hyökkäsi lennokeilla venäläisille lentokentille – myös Moskovaan
Uutiset | 6.5.2025 8:27
Eduskunta kiitteli vesihuollon varmistamista kansallisiin käsiin – oppositio näpäytti Essayahia
Uutiset | 6.5.2025 19:06
Voiko orava oikeasti luikahtaa terassilla oleviin vauvanvaunuihin? – Näin kommentoi tutkija
Uutiset | 4.5.2025 20:00
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Tutkimus: Nämä kasvikset haastavat terveellisyydessä Välimeren ruokavalion
Uutiset | 20.4.2025 20:50
Kotimainen traktoridiesel teki bensarosvosta talousihmeen – “Jeep-Valmet” oli yllättävän toimiva viritys 
Uutiset | 12.4.2025 21:00
Kiinalaissotilaat ovat jo pitkään julkaisseet somepäivityksiä Ukrainasta – Kiina hermostui Zelenskyin vihjailuista
Uutiset | 11.4.2025 9:30
Raatteen tieltä Röyttään – Äkkipikainen suomalaiskenraali johti Lapin sotaa omavaltaisesti, mutta menestyksekkäästi
Uutiset | 12.4.2025 16:00
Historia | Iljushin-lento Siperian yli Japaniin oli unohtumaton kokemus – “Asiakkaat ajettiin ulos pakkaseen” 
Uutiset | 8.4.2025 14:54
Hävetkää, perkeleet, julisti piispa Jari Jolkkonen venäläisille – ”Se viesti oli tarkkaan harkittu”
Uutiset | 18.4.2025 9:40
Venäjä aikoo käyttää pakkolunastettua amerikkalaisyritystä sotilaidensa ruokkimiseen
Uutiset | 17.4.2025 22:02
Lapin sodan Mannerheim-ritarit ovat pieni, mutta nimekäs joukko – yksi taistelu korostuu nimitysperusteissa
Uutiset | 21.4.2025 20:00
Söpö jyrsijä voi nakertaa kotiisi hengenvaarallisia vaurioita – Silti sille ei saa tehdä mitään moneen kuukauteen
Uutiset | 13.4.2025 17:30

Uusimmat

Historia | Saksalaisten ampuma torpedo ja sitä seuranneet 18 minuuttia vaikuttivat koko maailmansodan kulkuun
Uutiset | 8.5.2025 22:00
Trump: Vance voi olla oikeassa, Venäjä pyytää liikaa
Uutiset | 8.5.2025 21:52
Kysely: Trump on terrorismia isompi uhka Britannialle
Uutiset | 8.5.2025 21:41
Uudeksi paaviksi on valittu amerikkalainen Robert Francis Prevost
Uutiset | 8.5.2025 19:26
”Rakas ystävä” – Putin ja Xi ylistivät keskustelujaan ja kehuivat yhteisymmärrystään
Uutiset | 8.5.2025 18:39
Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana 
Uutiset | 8.5.2025 18:27
Toinen maailmansota päättyi Euroopassa 80 vuotta sitten – Venäjän ”historialliset valheet” nostettiin esiin Saksassa
Uutiset | 8.5.2025 17:59
Keskustanuoret: Yhteen sukupuoleen ulottuva asevelvollisuus on muinaisjäännös
Uutiset | 8.5.2025 17:34
Väylävirastokin hylkää itäisen Suomen, hämmästelee kansanedustaja – ”Sen enempää isompia kuin pienempiäkään reikiä ei paikata”
Uutiset | 8.5.2025 17:13
Intia ja Pakistan jatkoivat ilmasotaa, Intia kertoi tuhonneensa Pakistanin ilmatorjuntaa
Uutiset | 8.5.2025 17:09
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana 
Uutiset | 8.5.2025 18:27
Keskustan pitää ajaa inhimillisen Suomen asiaa, sanoo Hanna Kosonen – ”Empatia todellakin kuuluu politiikkaan”
Uutiset | 4.5.2025 8:00

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Historia | Saksalaisten ampuma torpedo ja sitä seuranneet 18 minuuttia vaikuttivat koko maailmansodan kulkuun
Uutiset | 8.5.2025 22:00
Trump: Vance voi olla oikeassa, Venäjä pyytää liikaa
Uutiset | 8.5.2025 21:52
Kysely: Trump on terrorismia isompi uhka Britannialle
Uutiset | 8.5.2025 21:41
Kuusi pistettä taposta, 40 panssarivaunun tuhoamisesta – tällainen on Ukrainan armeijan kannustinjärjestelmä
Uutiset | 30.4.2025 21:51
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Hylätyt äänet
Mielipide | 8.5.2025 10:38
Lukijalta: Tavallisten ihmisten puolestapuhuja
Mielipide | 8.5.2025 10:36
Lukijalta: Inhimillinen kuolema – jokaisen oikeus
Mielipide | 8.5.2025 10:33
Lukijalta: Hävittäjäkaupat peruttava
Mielipide | 2.5.2025 10:40
Lukijalta: Pohteen Digitaalinen sotekeskus on hyvä palvelu
Mielipide | 5.5.2025 12:38
Lukijalta: Vantaalla voitettiin joukkuepelillä
Mielipide | 5.5.2025 12:46
Lukijalta: Miksi Donald Trump himoitsee paavin virkaa?
Mielipide | 2.5.2025 10:59

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Kulmuni patistaa hallitusta varautumaan metsästyslain muuttamiseen, jos suden suojelustatus kevenee
Uutiset | 29.4.2025 9:39
Keskusta ehdottaa kakkosluokkalaisille perustaitojen tarkastuspistettä
Uutiset | 26.4.2025 16:52
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Kulmuni patistaa hallitusta varautumaan metsästyslain muuttamiseen, jos suden suojelustatus kevenee
Uutiset | 29.4.2025 9:39
Kiminkinen nosti keskustan palkintopallille ääniharavakisassa – katso suhteelliset ääniharavat alueittain
Uutiset | 21.4.2025 10:00
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste