Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Asiakaspalvelu
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Näköislehti
Haku
Reportaasi

”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat

10.12.2023 8:00
Lue lisää 
Terveys
Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin lisäksi kroonisen kivun hoitoa. Tutkimuksessa keskityttiin sellaisiin kroonisesta alaselkäkivusta kärsiviin, joille on kehittynyt kivuista liikkumisen pelko eli kinesiofobia. (Kuva: Lehtikuva)

Älylaitteet ja sovellukset voivat mullistaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoidon

STT – Rasmus Ekström 17.8.2023 1:01, muokattu 17.8.2023 8:51
Jaa Jaa Lähetä Jaa
a– a+
Terveys

Älylaitteet, kuten älypuhelimet, kellot ja aktiivisuusrannekkeet, voivat parantaa Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoitoa tulevaisuudessa, selviää Turun yliopiston väitöstutkimuksesta.

Älylaitteet ja erilaiset sovellukset mahdollistavat entistä henkilökohtaisemman ja monipuolisemman hoidon, sanoo väitöskirjatutkija, lääkeyhtiö Orionin digitaalisen lääketieteen osaston johtaja Sammeli Liikkanen.

– Älylaitteiden keräämät tiedot voivat tukea potilaiden lisäksi esimerkiksi lääkäreitä, jolloin sairauksien hoito ei ole esimerkiksi vain potilaan kertomien kokemusten varassa, Liikkanen kertoo STT:lle.

Sekä Liikehäiriösairauksien liitto että Suomen Kipu ry uskovat älypuhelinten tuovan lisämahdollisuuksia näiden sairauksien hoitoon. Molemmat tahot näkevät älylaitteiden käytössä osana hoitoa myös haasteita.

Parkinsonin tauti on hitaasti etenevä liikehäiriösairaus. Sen tyypillisiä oireita ovat lepovapina, liikkeiden hidastuminen ja lihasjäykkyys. Oireisiin voi kuulua myös esimerkiksi verenpaineen vaihtelua, ummetusta ja muita hermoston oireita.

Liikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin osalta Orionin kehittämää digitaalista terapiaa, jonka tarkoituksena on tukea potilaiden arkea. Osana analyysia Liikkanen keräsi terapian käyttäjiltä myös liikedataa.

– Parkinsonin tauti vaikuttaa erityisesti ihmisen liikkeeseen. Sairaudesta kärsivän liike näyttää myös liikeantureissa erilaiselta kuin terveen ihmisen, Liikkanen sanoo.

Osana tutkimusta Liikkanen on tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt tekoälymallin, joka pystyy erottelemaan liikedatasta Parkinsonin taudin oireisiin viittaavat liikkeet. Tekoälymalli auttaa sairauden oireiden tunnistamisessa erityisesti niillä, joilla sairaus on edennyt jo pitkälle.

– Parkinsonin tauti on siitä hankala, että sen lääkitystä ja hoitoa tulee säätää jatkuvasti oireiden mukaan. Meidän mallillamme on mahdollista selvittää, miten potilaan arjessa menee koko ajan.

Sairauden hoito on Liikkasen mukaan tyypillisesti vaikeaa myös siksi, että potilas saattaa päästä tapaamaan neurologia esimerkiksi vain muutaman kerran vuodessa.

– Potilas joutuu selittämään yhden neurologitapaamisen aikana, miten hänellä on mennyt esimerkiksi viimeisen puolen vuoden ajan. Samalla lääkäri yrittää säätää potilaan lääkitystä vain hänelle kerrotun perusteella.

Liikkanen arvioi, että esimerkiksi sovellusten ja älylaitteiden lähettämät tiedot lääkärille helpottavat Parkinsonin taudin hoidon hienosäätämistä paljon nopeammin.

Sairauden hoito muuttuu Liikkasen mukaan samalla henkilökohtaisemmaksi, kun lääkärit näkevät tarkat tiedot potilaan oireista pitkältä aikaväliltä.

– Hoitoon tulee samalla lisää vaihtoehtoja ja joustavuutta, kun potilaiden ei ole aina pakko käydä fyysisesti neurologilla.

Älylaitteiden hyödyntämisessä osana Parkinsonin taudin hoitoa on Liikehäiriösairauksien liiton viestintävastaavan Emmi Nuppulan mukaan potentiaalia.

– Tällaiseen hoitoon mennään varmasti tulevaisuudessa, Nuppula sanoo.

Älylaitteiden käytöllä voidaan Nuppulan mukaan tukea nykyistä hoitoa. Sairastuneet eivät pysty välttämättä esimerkiksi kertomaan lääkärille seikkaperäisesti omista oireistaan pidemmältä aikaväliltä. Älylaitteiden keräämä data oireista voisi antaa lääkärille lisätietoa.

Nuppula kuitenkin huomauttaa, että valtaosa Parkinsonin tautiin sairastuneista on ikäihmisiä, joista osa ei osaa käyttää esimerkiksi älypuhelimia tai älyrannekkeita. Laitteiden käytön opettelu voi olla vaikeaa, sillä Parkinsonin tauti voi aiheuttaa esimerkiksi muistihäiriöitä, ajattelun hidastumista ja masennusta.

– Samoin käsien vapina voi aiheuttaa vaikeuksia käyttää laitteita. Täytyy varmistaa, että tällainen hoito ei luo epätasa-arvoa teknologiaa taitavien ja sitä osaamattomien välillä.

Nuppula toivoo, että älylaitteiden käytöstä tehtäisiin mahdollisimman käyttäjälähtöistä. Datan pitäisi esimerkiksi lähteä lääkärille automaattisesti ilman, että ihmisen tarvitsee huolehtia asiasta. Nuppula myös muistuttaa, että Parkinsonin taudin hoidossa ei pidä tarkastella ainoastaan sairauden motorisia oireita.

Liikkasen väitöstutkimuksessa tarkasteltiin Parkinsonin taudin lisäksi kroonisen kivun hoitoa. Tutkimuksessa keskityttiin sellaisiin kroonisesta alaselkäkivusta kärsiviin, joille on kehittynyt kivuista liikkumisen pelko eli kinesiofobia.

– Olemme kehittäneet heille digitaalisen terapian, joka toimii virtuaalilaseilla kotona. Lisäksi hoitoon kuuluu älypuhelimessa käytettävä sovellus, Liikkanen sanoo.

Kroonista kipua mitataan Liikkasen mukaan tavallisesti kysymällä potilaalta kivun kokemuksista sekä siitä, miten kipu vaikuttaa esimerkiksi hänen elämänlaatuunsa.

Liikkanen keräsi virtuaalilasiterapian käyttäjien liikedataa ja vertasi sitä heidän antamiinsa vastauksiin.

– Tämä liikedata korreloi selvästi käyttäjien vastausten kanssa. Esimerkiksi, kun ihmisen käsien liikkeiden keskimääräinen nopeus kasvoi, niin samalla he kertoivat, että heidän kipunsa olivat vähentyneet.

Jokaisella kipupotilaalla on Liikkasen mukaan oma kokemuksensa siitä, miten kipu vaikuttaa hänen elämäänsä.

– Oman olon kommunikointi lääkärille tai hoitajalle voi olla joskus vaikeaa. Jos lääkärit saavat mahdollisimman objektiivisia tapoja mitata potilaan hyvinvointia, se auttaa hoidon suunnittelussa ja ohjaamisessa.

Kipupotilaiden lääkärit voisivat Liikkasen mukaan seurata tulevaisuudessa, miten potilaiden liikedata kehittyy ajan myötä. Jos kipupotilaan liikkeet esimerkiksi hidastuvat merkittävästi, lääkäri voisi ottaa potilaaseen yhteyttä ja kysyä, mikä tämän vointi on.

– Tämä mahdollistaa automatisoituja, potilaalle hienosäädettyjä hoitoja. Samalla kipupotilaan ei ole aina pakko käydä fyysisesti lääkärin luona, Liikkanen sanoo.

Myös kipuoireisten etujärjestö Suomen Kipu näkee Liikkasen väitöskirjassa mahdollisuuksia kivun hoidon kehittämiseen.

– Lääkärit saisivat potilaan arjesta sellaista dataa, jota potilas ei välttämättä osaa itse tuoda vastaanottotilanteessa esille. Samalla kivun hoitoa voidaan suunnitella paremmin, sanoo järjestön puheenjohtaja Ritva Kotisaari STT:lle.

Huomattava osa Suomen kipupotilaista kärsii Koistisen mukaan alaselkäkivuista. Liikkumisen pelko eli kinesiofobia on Kotisaaren mukaan melko yleistä kroonisilla kipupotilailla. Näin on varsinkin tapauksissa, joissa kivut ovat hyvin kokonaisvaltaisia.

Älylaitteiden käyttö ja etähoito eivät saa Kotisaaren mukaan kuitenkaan korvata potilaan ja lääkärin fyysisiä tapaamisia.

– Älylaitteiden käyttö ja kivun jatkuva seuraaminen sovellusten kautta saattavat myös lisätä potilaan kipukokemuksia. Toisaalta tällaiset sovellukset voisivat myös auttaa potilasta esimerkiksi liikkumaan tiettyyn aikaan, mikä voi auttaa joidenkin kipukohtauksiin, Kotisaari sanoo.

Älylaitteiden ja etäsovellusten käyttöönotto Parkinsonin taudin ja kroonisen kivun hoidossa ei tapahdu Liikkasen mukaan käden käänteessä.

– Se vaatii yhteistyötä hoidettavan, sairaalan tai klinikan ja ratkaisun kehittäjän kanssa. Näen kuitenkin, että meillä on jo tällä vuosikymmenellä dynaaminen, etänä ohjattu lääkitys esimerkiksi Parkinsonin taudin hoidossa ainakin jossakin päin maailmaa, Liikkanen sanoo.

Liikkanen muistuttaa, että hoidon säätämisessä ovat usein mukana lääkäreiden lisäksi muut tahot, kuten hoitajat ja terapeutit.

Vaikka väitöskirjassa tutkitut digitaalisen terapian muodot ovat Orionin kehittämiä, ne tuodaan Liikasen mukaan maailmanlaajuisille markkinoille ulkopuolisten kumppaneiden kautta.

Väitöskirjan tuloksia hyödynnetään Liikasen mukaan kuitenkin Orionin tutkimuksissa myös tulevaisuudessa. Etäsovelluksia ja älylaitteita voidaan hyödyntää esimerkiksi lääkkeiden turvallisuuden ja vaikuttavuuden tutkimuksissa.

Lue myös

Ex-presidentti: USA menettää kasvonsa, jos Kiova jää Putinin armoille

Ukrainan pääministerinä vuosina 1992−1993 ja presidenttinä vuosina 1994−2005 toiminut Leonid Kutšma varoittaa, että...
11.12.2023 22:02

Ovaska: Suomalaisesta ruoasta ei pidä tehdä harvojen herkkua

Ruoan veronkorotus merkitsisi suomalaiselle kuluttajalle ruokakorin kallistumista ja hyvin todennäköisesti kuluttajien siirtymistä halvempiin...
11.12.2023 19:31

Ilmastokokouksen sopimusluonnos vesittyi, ei esitä fossiilisista polttoaineista luopumista

Sopimusluonnokseen olivat tyytymättömiä kansalaisjärjestöjen lisäksi myös Yhdysvallat ja EU.
11.12.2023 19:30
Jaa Jaa Lähetä Jaa

Aihetunnisteet

kotimaa parkinsonin tauti terveys

Ei kommentteja

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen

Kirjaudu sisään

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Tutkijalta tyly viesti: Suomalaisten reserviläisten kannattaa olla fyysisesti ja henkisesti kunnossa vuoden 2025 alkuun mennessä – ”Tämä ei ole dystopia”
Uutiset | 11.12.2023 10:30
Kremlin vakoilupomo ilkkuu: Ukrainasta jenkeille Vietnamin sodan toisinto
Uutiset | 9.12.2023 21:46
Pakotteet vuotavat – Venäjän lennokeissa uusinta teknologiaa
Uutiset | 10.12.2023 18:05
Tyrmään heitetty Putin-kriitikko: Pelkään ”armahdusta” Prigožinin tapaan
Uutiset | 10.12.2023 22:02
Ukrainan ex-presidentti: Käsillä historian tärkeimmät päivät
Uutiset | 9.12.2023 20:05
Rehnin ovela kysymys veti Stubbin hiljaiseksi Keskuskauppakamarin tentissä – ”Aika pitkään mietit”
Uutiset | 9.12.2023 13:27
Näyttelijä Ryan O’Neal on kuollut 82-vuotiaana – esitti pääroolin yhdessä maailman parhaista elokuvista
Uutiset | 9.12.2023 1:13
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
Konkaripoliitikot Tapani Tölli ja Hannes Manninen: Sote-menojen kasvu ei johdu sote-uudistuksesta
Uutiset | 9.12.2023 0:01
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
Kremlin vakoilupomo ilkkuu: Ukrainasta jenkeille Vietnamin sodan toisinto
Uutiset | 9.12.2023 21:46
Tutkijalta tyly viesti: Suomalaisten reserviläisten kannattaa olla fyysisesti ja henkisesti kunnossa vuoden 2025 alkuun mennessä – ”Tämä ei ole dystopia”
Uutiset | 11.12.2023 10:30
Rehnin ovela kysymys veti Stubbin hiljaiseksi Keskuskauppakamarin tentissä – ”Aika pitkään mietit”
Uutiset | 9.12.2023 13:27
Varoitus Kremlin aikeista: Itäisillä Nato-mailla kolmen vuoden etsikkoaika
Uutiset | 4.12.2023 21:45
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00
Arvio: Yhdysvalloissa syntyy Ukraina-diili – ”Kuka uskoo, että Putin pysähtyisi?” 
Uutiset | 7.12.2023 15:48
Ukrainan ex-presidentti: Käsillä historian tärkeimmät päivät
Uutiset | 9.12.2023 20:05
Venäjän kenraalimajuri astui maamiinaan – ”Kaaos”
Uutiset | 30.11.2023 8:32
Venäjä keskittää joukkoja ja pommittaa kellon ympäri – Nyt tämä kaupunki joutui sodan polttopisteeseen
Uutiset | 10.11.2023 22:10
Moni ei tiedä omassa suussa muhivasta kansantaudista, jota ei voi enää hoitaa
Uutiset | 30.11.2023 22:30
Venäjä etsintäkuulutti euroviisuvoittajan
Uutiset | 20.11.2023 21:43
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
”Kaikkien suurpetojen metsästys on käynyt käytännössä mahdottomaksi” – Metsästäjäliitto vaatii lakiremonttia
Uutiset | 29.11.2023 17:39
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Kremlin määräys: Sotilaiden vaimot pidettävä poissa kaduilta ”hinnalla millä hyvänsä”
Uutiset | 22.11.2023 22:02

Uusimmat

Ex-presidentti: USA menettää kasvonsa, jos Kiova jää Putinin armoille
Uutiset | 11.12.2023 22:02
Ovaska: Suomalaisesta ruoasta ei pidä tehdä harvojen herkkua
Uutiset | 11.12.2023 19:31
Ilmastokokouksen sopimusluonnos vesittyi, ei esitä fossiilisista polttoaineista luopumista
Uutiset | 11.12.2023 19:30
Torstain lakot vaikuttavat muun muassa kouluruokailuun, busseihin, siivoukseen ja postinjakeluun
Uutiset | 11.12.2023 19:00
Jännite Unkarin ja muun EU:n välillä kiristyy huippukokouksen alla – ulkoministeri Valtonen uskoo luoviin ratkaisuihin
Uutiset | 11.12.2023 18:49
Taas uusi lapsiperheitä kurittava esitys, Saarikko ihmettelee Purran ruoka-avausta – ”Olen järkyttynyt”
Uutiset | 11.12.2023 18:27
Expressen: Useita kuoli hissionnettomuudessa rakennustyömaalla Tukholman kupeessa
Uutiset | 11.12.2023 17:56
”Minun ymmärrykseeni tämä ei mahdu” – Kiurulta hurja palopuhe sosiaaliturvan leikkauksista
Uutiset | 11.12.2023 16:26
”Käytännössä varas” – PS-edustaja paheksui työttömäksi jättäytynyttä eduskunnassa
Uutiset | 11.12.2023 16:10
Venäjä aikoo ulottaa presidentinvaalien äänestyksen Ukrainan alueille – Putinin haastajat on laitettu vankilaan tai ajettu maanpakoon
Uutiset | 11.12.2023 15:24
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Lintilä tyrmistyi kuntaministeri Ikosen selvityksestä – ”Suomen energiastrategia kaatuu tähän”
Uutiset | 8.12.2023 13:47
Voisiko Kreml aktivoida Suomen venäläiset hybridioperaatioihinsa? – Tutkija: Venäjällä riittää mielikuvitusta paremmin kuin arvaammekaan
Uutiset | 3.12.2023 15:00

Pääkirjoitukset

Media-alan tilanne on murheellinen
Pääkirjoitus | 7.12.2023 21:00
Maailman levottomat ajat korostavat kansanvaltaa ja tekevät presidentinvaalista tavallistakin tärkeämmät
Pääkirjoitus | 4.12.2023 21:00
Sisäpolitiikka on rempallaan
Pääkirjoitus | 1.12.2023 21:00
cover_image

Lue uusin Suomenmaa

Kirjaudu ja lue näköislehti Tilaa lehti Lue näköislehti

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Ex-presidentti: USA menettää kasvonsa, jos Kiova jää Putinin armoille
Uutiset | 11.12.2023 22:02
Ovaska: Suomalaisesta ruoasta ei pidä tehdä harvojen herkkua
Uutiset | 11.12.2023 19:31
Ilmastokokouksen sopimusluonnos vesittyi, ei esitä fossiilisista polttoaineista luopumista
Uutiset | 11.12.2023 19:30
”Shokki, järkytys ja paska fiilis” – Jukkatalon valot sammuivat
Uutiset | 10.12.2023 8:00
Pankki ennustaa: Suomen suosituin asuntolainan viitekorko on vuoden päästä selvästi nykyistä matalampi
Uutiset | 7.12.2023 18:15
Tiesitkö? Presidenttikisan kärkinimistä vain yksi on käynyt armeijan
Uutiset | 9.8.2023 21:04

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Kuntaministerille opastusta kuntaverojen tasauksesta
Mielipide | 11.12.2023 10:57
Ennätyskasvuisan viljelypajumme historiasta voi ottaa oppia
Mielipide | 11.12.2023 10:44
Keskusta on hankala – olkoon sitten niin.
Mielipide | 11.12.2023 10:33
Hallitus, lopettakaa nuorten tulevaisuuden romuttaminen!
Mielipide | 11.12.2023 10:27
Monoliitin sijaan mosaiikkia – aika haastaa punavihreä kaupunkipolitiikka  
Mielipide | 4.12.2023 10:48
Roinisen lista – mikä se on ja kuinka se liittyy puolueen uudistumistyöhön?
Mielipide | 18.11.2023 8:00
Kannabiksen dekriminalisointi on uhka kansanterveydelle
Mielipide | 4.12.2023 11:17
Kapinahenki elää Nivalassa
Mielipide | 4.12.2023 10:00

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Janne Riitakorpi Pirkanmaan Keskustan uudeksi toiminnanjohtajaksi – ”Meillä on erittäin tärkeä viesti koko maakunnan puolustamisesta”
Uutiset | 11.12.2023 14:19
Keskustan Kemppi tyrmää Purran heiton ruuan verotuksen korottamisesta – ”Esitys ei tunnista kotien ahdinkoa”
Uutiset | 11.12.2023 14:08
Keskustanuoret vaatii Suomea boikotoimaan Pariisin olympialaisia – Kansanedustaja komppaa: ”Joku roti sentään”
Uutiset | 11.12.2023 9:08
Eduskunnan nuorin kansanedustaja astelee Linnaan itse valmistamassaan kansallispuvussa – ”Jokaisen piston olen ommellut käsin”
Uutiset | 6.12.2023 17:00
Susanna Junttila Lapin keskustapiirin johtoon
Keskusta | 4.12.2023 14:28
Keskustan Mattila: Hallituksen leikkaukset uhkaavat viedä koulutuspalvelut maaseudulta
Uutiset | 4.12.2023 16:06
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat
  • Näköislehti

Asiakaspalvelu

Asi­a­kas­pal­ve­lu 044 7778 710 (ark. 9–13)
asiakaspalvelu@suomenmaa.fi

Asiakaspalvelu

Toimitus

etunimi.sukunimi@suomenmaa.fi
uutiset@suomenmaa.fi

Ou­lun toi­mi­tus
PL 52, Lekatie 6, Oulu

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Nipputilaukset
Tietosuoja- ja Rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste