Ympäristöjärjestöt kantelivat EU-komissiolle suden kannanhoidollisesta metsästyksestä – katsovat Suomen rikkovan luontodirektiiviä

Susipolitiikka

WWF, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto ovat yhdessä kannelleet EU-komissiolle päätöksestä sallia suden kannanhoidollinen metsästys ensi vuoden alusta. Järjestöt katsovat, että maatalousministeriön päätös on EU-lainsäädännön vastainen.

Ministeriö päätti viime viikolla sallia enintään 20 suden kannanhoidollisen metsästyksen. Ympäristöjärjestöjen mukaan päätös rikkoo EU:n luontodirektiiviä sekä luontodirektiivin tulkinnasta annettuja tuomioistuinratkaisuja.

Luontodirektiivin pääohje on, että susien tappaminen on kiellettyä. EU-maa voi poiketa tästä vain, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.

Metsästys ei saa vaarantaa suden suotuisaa suojelutasoa tai sen ennalleen saattamista, susikysymyksen ratkaisemiseksi ei ole muuta tyydyttävää ratkaisua ja kannanhoidollinen metsästys on voitava toteuttaa valvotusti, valikoiden ja rajoitetusti.

–  On harvinaista, että otamme tällaiset keinot käyttöön ja kantelemme asetuksesta EU:n komissiolle. Mutta kun ministeriö jälleen uhmaa asetuksellaan EU-lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä, meidän on välttämätöntä saada tilanteeseen EU:n tulkinta, sanoo WWF:n oikeudellinen neuvonantaja Raija-Leena Ojanen tiedotteessa.

Ympäristöjärjestöt katsovat, että direktiivin tarkoittamat poikkeusedellytykset eivät täyty. Ne vetoavat siihen, että kannanhoidollista metsästystä kokeiltiin vuosina 2015–16 huonoin tuloksin.

Maa- ja metsätalousministeriö totesi tuolloin, ettei metsästyksen kestävyyttä voitu varmistaa. Korkein hallinto-oikeus katsoi myös, että poikkeusluvat eivät olleet luontodirektiivin mukaisia, eikä niitä olisi tullut myöntää.

Kantelulla ei voi enää pyörtää jo annettua asetusta kannanhoidollisesta metsästyksestä, mutta ympäristöjärjestöt toivovat sen vaikuttavan Suomen politiikkaan tulevaisuudessa.

–  Komission on tärkeää puuttua Suomen jatkuviin yrityksiin löytää keinoja suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Erittäin uhanalaisen suden metsästys rikkoo luontodirektiivin tiukkaa suojelua koskevaa velvoitetta ja antaa väärän viestin yhteiskunnalle, sanoo Luonto-Liiton suurpetovastaava Francisco Sánchez Molina tiedotteessa.

Kommentit (2)

  • Lukija9

    Kyllä käsitykseni eikuin vahvistuu, että meidän on täältä Susirajalta lähetettävä teurasrekallinen susia kehäIII sisäpuolelle elämään valtoimenaan. Näin siksi, että meidän asvalttiluontoystävät saisivat kongreettisen tuntuman susiensuojeluun. Epäilen, että lasellisuudesta kirpoavat valitukset loppuisivat ja arjen todellisuus ulvahtelisi päin naamaa. On käsittämätöntä hurskastelua suojella susia, joita kukaan ei ole aikonutkaan ammuskella sukupuuttoon. Pelkään, että nämä samat hurskastelijat ruokkivat talvikaudella useita luonnonvaraisia eläimiä puolikesyiksi ja sitten pyyntaikana listivät niitä luonnonsuojelijoina. Vähintäinkin kaksinaamaista toimintaa… Susiensuojelijat, voitte vapaasti hävetä kantelunne johdosta…

  • Lukija64

    Saarikko totesi, että ”susi kuuluu luontoon mutta koirat eivät kuulu sudelle.”
    Susi ja sen reviirit levittäytyvät sinne, missä ruokaa on ja mistä sitä helpoiten löytää. Kun
    reviirit lisääntyvät, niille pitää löytää lisää ruokamaita. Ja niitähän löytyy ,Uudeltamaalta, ilman avustamista. Tuo invaasiohan on ollut käynnissä mm. Varsinais-Suomen kautta jo jonkin aikaa. Veikkaanpa, että etelässä kohta voi istuksetkin olla pian peuroilta rauhassa. Kunhan ne tsinsillat on ensin syäty !

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen