Yllättävä keino käyttöön susivahinkojen ehkäisyssä – Laamat töihin lampaiden vartijoiksi

Laumanvartijaeläimistä on saatu hyviä kokemuksia ulkomailla.
Suurpetovahingot

WWF Suomi selvittää koordinoimassaan hankkeessa, voisivatko laumanvartijaeläimet toimia susivahinkojen ehkäisyssä lammastiloilla.

Yksi esimerkki laumanvartijaeläimistä on laama, jonka käytöstä lampaiden kaitsijana on hyviä kokemuksia Suomen ulkopuolelta.

– Ne eivät luontaisesti siedä koiraeläimiä, niillä on voimakas puolustuskäyttäytyminen ja kyky laumautua erilajistenkin eläinten kanssa. Laamojen käytön etuna on myös niiden samankaltainen ravitsemus ja hoito kuin lampailla, eikä niitä tarvitse laitumella erikseen ruokkia, WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki listaa laaman etuja.

Hankkeen pilotoinnissa laamoja kokeillaan lammastiloilla Salossa ja Punkalaitumella, WWF kirjoittaa uutisessaan.

Salolainen Mikkolan lammastila lähti hankkeeseen mukaan mielenkiinnosta, ja tilallinen Peppi Laine kertoo, että kokeilu on alkanut hyvin.

– Laamat ovat olleet varsin asiallisesti ja ainakin silmämääräisesti laumaantuneet lampaidemme kanssa. Kaikki on sujunut oikein hyvin, Laine sanoo.

Laamojen lisäksi hyviksi laumanvartijaeläimiksi tiedetään koirat. Koirien pito on kuitenkin suuri kustannuserä, WWF toteaa. Myös erilaiset sähköiset suurpetoaidat ovat iso investointi.

Monia rinnakkaisia keinoja kuitenkin tarvitaan.

– On jo ennalta selvää, etteivät laamat yksinään tule ratkaisemaan lammastilojen suurpeto-ongelmaa, mutta niistä voidaan saada käyttökelpoinen täydentävä menetelmä suurpetovahinkojen vähentämiseksi. Myös laamojen käyttö voi edesauttaa lampaiden turvallista laidunnusta luonnonlaitumilla, hankkeen keksijä, Petri Leinonen Suomen lammasyhdistyksestä kertoo.