Tutkimus: Yli puolet kannattaa kaksoiskuntalaisuutta – erityisen myönteisesti suhtautuvat keskustan, SDP:n ja vihreiden äänestäjät
Yli puolet suomalaisista kannattaa kaksoiskuntalaisuutta. 51 prosenttia on kiinnostunut mahdollisuudesta olla useamman kuin yhden kunnan asukas kaikkine oikeuksineen, selviää KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaistutkimuksesta.
Vajaa kolmasosa oli eri mieltä ja vajaa viidennes ei ottanut kantaa asiaan.
Kaksoiskuntalaisuuden kannatus on voimistunut. Vuonna 2010 sitä kannatti 41 prosenttia ja nyt sitä kannattaa 51 prosenttia.
Eniten kaksoiskuntalaisuutta kannattavat 51–60-vuotiaat, ylemmät toimihenkilöt, akavalaiset, yrittäjät, suurituloiset ja eteläsuomalaiset.
– Maaseutukaupungeissa, joita kesäasukkaat piristävät taloudellisesti, tosin myös osaksi kuormittavat palvelukapasiteettia, ajatukseen suhtaudutaan jonkin verran innostuneemmin kuin kaupungeissa, tiedotteessa todetaan.
Kaksoiskuntalaisuus on etenkin keskustan, SDP:n ja vihreiden kannattajien mieleen. Kokoomuksen tukijat suhtautuivat varautuneimmin.
Kaksoiskuntalaisuudessa ihmisille tärkeintä olisi oikeus käyttää paikallisia palveluja kahdessa kunnassa nykyistä joustavammin. Sen puolesta liputti 72 prosenttia. Lisäksi tärkeäksi koettiin oikeus saada tietoa molemmissa kunnissa kunnan hallinnosta.
Muuta tärkeäksi koettua oli mahdollisuus valittaa päätöksistä, osallistua palveluiden kehittämiseen ja mahdollisuus jakaa kunnallisvero kahden kunnan kesken. Joka toinen kokisi tärkeäksi myös oikeuden tehdä aloitteita kunnalle sen toimintaa koskevissa asioissa.
Oikeutta asettua ehdolle jommassakummassa kunnassa kuntavaaleissa ja toimia muissa luottamuselimissä arvostaa kaksi viidesosaa väestöstä. Harvempi kuitenkin haluaisi käyttää äänioikeutta kahdessa kunnassa.
Tutkimuksen teki Kantar TNS Oy ja siihen on vastannut 1027 ihmistä.