Yli 30 kansanedustajan koronarokotuksista ei ole vielä tietoa – edustajien rokotuskattavuus, 84 prosenttia, silti korkeampi kuin Suomessa yleisesti

Koronarokotukset

Kansanedustajista 168 edustajaa on ilmoittanut eduskunnan työterveyshuollolle, että on saanut kaksi koronarokotusta, kertoo eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio STT:lle.

Tuoreimmat tiedot ovat tiistaiaamupäivältä. Rauhio kertoo, että lisäksi ainakin muutamat ovat saaneet ensimmäisen annoksen.

Tämä tarkoittaa, että ensi viikon tiistaina koronaepidemiaa edeltäneisiin paikkajärjestelyihin palaavan eduskunnan rokotusprosentti on ainakin 84 prosenttia.

Myös loppujen 32 edustajan joukossa voi olla molemmat rokotukset saaneita, sillä pääsy tilastoon edellyttää omatoimista raportointia työterveyshuoltoon, ja se on voinut jäädä osalta tekemättä.

Pääministeripuolue SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman luottaa siihen että SDP:n kansanedustajat ovat käyneet laajasti rokottautumassa.

–  Mitään penseyttä ei ole esiintynyt, hän sanoo.

Lindtmanin mukaan rokotekattavuuden nousu on kansanedustajien keskuudessa erityisen tärkeää, sillä kyse on yhteiskunnan kannalta kriittisestä lainsäädäntötyöstä.

–  Pidän myös tärkeänä, että eduskunta lähettää kaikille suomalaisille yhtenäisen viestin siitä, että käykää ottamassa rokote.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän ryhmäjohtaja Jussi Saramo sanoo, että käytäväkeskusteluissa on käynyt ilmi, että lähes kaikki kansanedustajat tulevat ottamaan koronarokotteen.

Hän arvelee, että 32 kansanedustajasta osa on niitä, jotka olivat jääneet odottamaan kakkosrokotetta omasta kunnasta.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo, että 32 tuntuu aika isolta määrältä. Hän kuitenkin toivoo, että mahdollisimman harvalle rokottamattomuus on tietoinen valinta, sillä se olisi isossa mittakaavassa haitallista pandemian hallitsemiselle.

Valta kuuluu kansalle -ryhmän ainoa kansanedustaja Ano Turtiainen kertoo tehneensä juuri tällaisen tietoisen valinnan.

Hän ei ole huolissaan siitä, että moni kansanedustaja ei ole ottanut rokotetta vaan siitä, että niin moni on sen ottanut. Hän myös kertoo, etteivät koronataudin terveysriskit huoleta häntä ja sanoo olevansa enemmän huolissaan rokotteen riskeistä.

Turtiaisen uskomukset ovat ristiriidassa esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, joka suosittelee koronarokotusta joitakin harvinaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kaikille yli 12-vuotiaille.

Liike Nytin Harry Harkimon mukaan olisi hyvä tietää, ketkä kansanedustajat eivät halua ottaa rokotetta ja miksi.

Perussuomalaisten, keskustan ja kristillisten eduskuntaryhmässä rokotteen ottamisen katsotaan olevan yksityisasia.

–  Jokainen kansanedustaja toimii kansan ja äänestäjien puolesta. Jokainen kansanedustaja saa tehdä päätöksiä ja puhua mitä haluaa, mutta siitä pitää vastata äänestäjille, Harkimo perustelee.

Kristillisdemokraattien ryhmäjohtaja Päivi Räsänen kertoo, että kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kaikki jäsenet ovat julkisesti kertoneet ottaneensa koronarokotteen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio sanoo, että vaikka rokotuksen ottaminen on yleisesti hyvin suositeltavaa ja suotavaa, se on jokaisen oma asia.

Keskustan ryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs on samoilla linjoilla. Hänellä ei ole tietoa siitä, miten moni keskustan edustaja on tai ei ole ottanut rokotetta.

–  Hyvin harva tästä ilmoittelee. Eduskuntahan on kuva kansasta, joten joukossa voi olla monenlaisia ratkaisuja.

STT ei tiistaina tavoittanut kokoomuksen ja vihreiden eduskuntaryhmien johtoa.