Ylen kysely: Häirintää myös eduskunnassa
Useita kansanedustajien avustajia ja eduskuntaryhmien työntekijöitä on joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi tämän vaalikauden aikana eduskunnassa.
Asia käy ilmi Ylen tekemästä kyselystä, johon vastasi 95 ihmistä. Heistä 13 sanoi joutuneensa häirinnän kohteeksi kuluvan vaalikauden aikana. Loput eli 82 vastaajista ei ollut kokenut häirintää työssään eduskunnassa.
Suurimmassa osassa vastauksista toistuu kertomus, että ahdistelijalla on ollut valta-asema suhteessa ahdisteltavaan. Näissä tapauksissa uhrit viittaavat lähes yksinomaan kansanedustajiin.
Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki häirinnästä kertoneet ovat naisia.
Hallintojohtaja Pertti Rauhio korostaa, että eduskunnassa on seksuaalisen häirinnän nollatoleranssi.
– Eduskunnassa on pitkään tehty työtä seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi. Häirintää ei sivuuteta eikä siitä vaieta, Rauhio toteaa tiedotteessaan.
– Vaikka tuloksia on saavutettu, ei eduskunta voi tyytyä muuhun kuin nollatoleranssiin. Häirintätapauksia on edelleen ja työtä jatketaan.
Eduskunnan työsuojelutoimikunta on kokouksessaan käsitellyt toimia seksuaalisen häirinnän kitkemiseksi.
– Luku kuulostaa isolta, vaikka suurempiakin lukuja on mitattu. Useampi kuin joka kymmenes, se on paljon, sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Tanja Auvinen kommentoi Ylen selvitystä.
Auvinen arvioi Ylen jutussa, että ahdistelut ovat muita yleisempiä työpaikoissa, joissa on vahvat valta-asemat ja naiset ovat perinteisesti olleet alisteisessa asemassa.
Eduskunnassa avustajat ovat määräaikaisessa työsuhteessa ja he ovat riippuvaisia esimiehistään ja eduskuntaryhmistä.
Kysely lähetettiin kaikille eduskunta-avustajille ja -ryhmien työntekijöille eli yhteensä 223 ihmiselle.
Eduskunta keskustelee tiistaina seksuaalisesta häirinnästä.
Aloitteen ajankohtaiskeskustelusta on tehnyt suurin oppositiopuolue SDP. Sen mukaan kansanedustajat ja eduskunta eivät voi vaieta aiheesta.
Sosiaalisesta mediasta liikkeelle lähtenyt #metoo-kampanja on nostanut seksuaalisen häirinnän otsikoihin kotimaassa ja maailmalla, mutta Suomen politiikassa asia ei ole noussut puheenaiheiden kärkeen.
– Nyt on tullut aika, että poliittiset päättäjät ottavat asian esille ja alkavat tehdä töitä sen eteen, että seksuaalinen häirintä saadaan kitkettyä yhteiskunnastamme, SDP vaati aloitteessaan.