Eduskunta myönsi itsetutkiskelun tarpeen häirinnässä – vanha kalapuikkojupakkakin korpesi yhä
Seksuaalisen häirinnän kitkemisessä tarvitaan lakia ja toimenpiteitä, mutta viime kädessä kaikkein eniten käytöstapoja ja sydämen sivistystä.
Näin summasi eduskunnan seksuaalisesta häirinnästä käymän ajankohtaiskeskustelun annin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).
Saarikko kiitteli niin keskustelualoitteen tekijää SDP:n Tuula Haataista kuin muutakin eduskuntaa tärkeään asiaan puuttumisesta.
– Minusta tuntuu, että tästä keskustelusta jää jälki. Tähän taloon, meihin kaikkiin ja toivottavasti myös suomalaiseen yhteiskuntaan, Saarikko totesi.
Saarikon mukaan ilmiöön liittyvät niin valtarakenteet, hiljainen hyväksyntä, vaikeneminen välinpitämättömyys kuin myös naisen asema yhteiskunnassa.
Saarikon mukaan kaikkialla, missä seksuaalista häirintää tapahtuu, ” se on menneen maailman hommaa”.
– Näin ei sovi jatkaa.
Saarikko piti tärkeänä, että keskustelu on rakentanut globaalin sillan maailman naisten välillä ja onneksi päätynyt koskemaan kaikkiin sukupuoliin kohdistunutta häirintää.
Työministeri Jari Lindström (sin.) rinnasti häirinnän työpaikkajuopotteluun.
– Kun itse menin työelämään, tehtaalla alkoholinkäyttö oli varsin yleistä, siihen ei puututtu sillä lailla. Alkoholinkäyttäjää suojeltiin, tehtiin sen työt, kunnes jossakin vaiheessa tajuttiin, että on jokaisen asia puuttua.
Lindströmin mukaan myös häirintään pitää ottaa samanlainen asenne: siihen puututaan ja se on jokaisen vastuulla.
Ministerin mielestä keskustelu ei saa mennä jonkin tietyn ryhmän sormella osoittamiseksi. Hänen mukaansa jokainen tietää, että häirintä kohdistuu enemmän naisiin, mutta miehiäkään ei saa unohtaa.
Häirinnän kitkemisessä tavoitteen pitää olla ministerin mielestä muutos, eikä pelkkä keskustelu, joka sekin on tärkeää.
Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi korosti, että keskustelussa pitää välttää ylilyöntejä ja sitä, ettei tärkeää asiaa alisteta poliittiseksi lyömäaseeksi.
Hän nosti esimerkiksi Helsingin Sanomien vuosia sitten suuren kohun ja jälkipuinnin aiheuttaneen jutun eduskunnan naisia ahdistelevista ”kalapuikkoviiksimiehistä”.
– Jutussa nimettömiin ilmiantoihin perustuen seitsemän mieskansanedustajaa laitettiin kuvien kanssa jalkapuuhun ilman mahdollisuutta puolustautua. Ainoa varma tekijä, joka yhdisti näitä edustajia oli se, että he vastustivat sukupuolineutraalia avioliittolakia.
Mustajärvi huomatti, että jutussa leimattiin häirintään syyllistyviksi maakuntien keski-ikäiset ja vanhemmat miehet, mutta kaupunkilaiset, akateemiset miehet saivat synninpäästön.
– Ei juuri voisi tehdä asenteellisempaa juttua. Tällaisella uutisoinnilla vahingoitetaan äärimmäisen tärkeää asiaa, ja siihen meillä ei ole varaa.
Vihreiden Ville Niinistö muistutti, että iso osa seksuaalisesta häirinnästä vaanii vallankäytön rakenteiden suojissa
Iäkkäät miehet käyttävät Niinistön mukaan usein härskisti asemaansa hyväkseen häiritäkseen nuorempia naisia.
– Tämä pitää sanoa ääneen. Ja myös eduskunnassa eduskunta-avustajille tehdyt häirintäselvitykset osoittavat, että täälläkin on tätä ongelmaa. Ja tämä pitää purkaa.
Vasemmistoliiton Anna Kontula muisteli, kuinka uusien kansanedustajien perehdytyksessä kaikki miespuoliset kollegat yhtä lukuun ottamatta ryntäsivät kahville, kun tasa-arvokysymyksiä ja seksuaalista häirintää alettiin käsitellä.
– Vuonna 2015 vastaavassa perehdytyksessä uudet kansanedustajat eivät saaneet edes valita, koska tasa-arvo-osio oli poistettu aikapulaan vedoten.
Kontulan mielestä tämä kertoo hyvin eduskunnassa vallitsevasta kulttuurista.
– Me tiedämme, että seksuaalista häirintää tapahtuu täällä, me kaikki olemme sitä mieltä, että se ei ole hyvä juttu. Siitä huolimatta se ei ole meidän prioriteettilistalla tässä talossa sellaisella paikalla, missä se kuuluisi olla, että tämä olisi esimerkillinen työyhteisö, Kontula muistutti.