Yle: Tuorein puolueiden imagotutkimus on kylmää luettavaa keskustalle – demareilla ei mene yhtään paremmin

Politiikka

Keskustan imago on edelleen suomalaispuolueista kaikkein heikoin, kertoo uusin puoluebarometri.

Tiedot julkaisi tiistaiaamuna Yle.

Keskusta putosi imagovertailun viimeiselle sijalle viime helmikuussa, jolloin pääministerinä oli vielä Juha Sipilä.

Puheenjohtajan vaihtuminen Katri Kulmuniin ei kuitenkaan ole vaikuttanut puolueesta muodostuvaan mielikuvaan.

Marraskuun alussa toteutetun kyselyn mukaan peräti 40 prosenttia vastanneista katsoo, että luottamus puolueeseen on vähentynyt. Lukema on vain pari prosenttia pienempi kuin helmikuussa 2019.

Keskustajohdon kokee vetovoimaiseksi vain seitsemän prosenttia vastaajista. Taitamattomana keskustan johtoa pitää 37 prosenttia vastaajista. Keskustan profiilin ja linja kokee selkeäksi vain 10 prosenttia vastaajista.

Yhtään paremmin ei mene demareilla. Kansalaisten luottamus pääministeripuolueeseen on heikentynyt nopeasti.

SDP on pudonnut puolueiden imagovertailussa neljännelle sijalle. Vielä ennen kevään eduskuntavaaleja SDP oli vertailun ykkönen.

Viime keväänä 24 prosenttia kyselyyn vastanneista arvioi, että luottamus SDP:hen on vähentynyt. Tänä syksynä näin vastanneiden määrä on noussut 34 prosenttiin.

Demarijohdon koki vetovoimaiseksi vain 8 prosenttia vastaajista, taitamattomaksi sen arvioi 34 prosenttia vastaajista. Profiilia ja linjaa piti selkeänä vain 12 prosenttia vastaajista.

Demareiden edelle kyselyssä nousivat sekä perussuomalaiset, vihreät että kokoomus.

Jussi Halla-ahon johtama perussuomalaiset nousi kertaheitolla viidenneltä sijalta imagotutkimuksen kärkeen.

Vetovoimaisimmat johtajat löytyvät kyselyn mukaan perussuomalaisilta (26 prosenttia vastaajista) ja vasemmistoliitolta (22 prosenttia vastaajista).

Marraskuun alussa tehty puoluebarometri on toteutettu ennen kuin postisotku ajoi pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen kriisiin.

Puolueiden imagoa selvitetään säännöllisesti osana puoluebarometritutkimusta, jonka toteuttaa markkinatutkimusyritys Kantar TNS.

Puolueet saivat uusimman kyselytutkimuksen tiedot käyttöönsä viime viikolla. Puolueiden sisäisiin tarpeisiin tehty yleisötutkimus vuotaa usein ennemmin tai myöhemmin myös tiedotusvälineiden haltuun.

Yle sai tiedot uusimmasta tutkimuksesta maanantaina.