Yle: Pohjois-Pohjanmaalle uhkaa jäädä matalan rokotuskattavuuden alueita – taustalla suuri lasten määrä ja "voimakkaiden persoonien" ajama rokotevastaisuus

Koronarokotteet

Osaan Suomea on todennäköisesti jäämässä matalan koronarokotuskattavuuden alueita, kertoo Yle.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on Ylen mukaan parikymmentä kuntaa, joissa koko väestön koronarokotuskattavuus on tällä hetkellä THL:n tilastojen mukaan alle 70 prosenttia ja osassa kuntia jopa alle 60 prosenttia.

Maan matalimmat luvut ovat Sievissä, jossa koronarokotteen on saanut tällä hetkellä vain 54,8 prosenttia asukkaista. 

Alle 60 prosentin koronarokotuskattavuuksissa ollaan koko Suomessa kuudessa kunnassa, joista neljä on Pohjois-Pohjanmaalla.

Rokotuskattavuutta laskee alueen suuri alle 12-vuotiaiden lasten määrä. Lisäksi alueen lääkärien mukaan osassa kunnista esiintyy myös selvää rokotevastaisuutta.

Ylen haastattelema peruspalvelukuntayhtymä Kallion johtava ylilääkäri Risto Olli toteaa, että esimerkiksi Sievissä rokotevastaisuus vaikuttaa nuorempien ikäluokkien halukkuuteen ottaa rokote.

Ollin mukaan rokotteiden vastustajat ovat liikkuneet kouluilla jakamassa oppilaille lehtisiä, joissa kehotetaan jättämään rokote ottamatta.

– Taustalla on voimakkaita persoonia, joilla on aikaa ja halua tuoda omaa ideologiaansa esille sosiaalisessa mediassa. Valitettavasti heidän joukossaan on myös terveydenhuollon ammattihenkilöitä. Toiminnan taustalla voi olla myös taloudellisia motiiveja, Olli sanoo.

Sievin tuore kunnanjohtaja Kai Korhonen kertoo yllättyneensä kunnan rokotusvastaisuudesta.

– Toivon, että tiedottaminen perustuisi faktatietoihin, joita viranomaiset antavat ja sitä kautta ymmärrys kasvaisi.