Yle: Lintilä ennustaa sähkön hinnan jatkavan pakotteiden myötä nousuaan – "Voi olla pelko, että Euroopan energiamarkkinat alistuu maailmanpolitiikan alle"

Sähkön hinta

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) varoittaa Ylen aamun haastattelussa, että pakotteet Nord Stream 2 -kaasuputkea kohtaan nostaisivat sähkön hintaa edelleen Euroopassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on uhannut Venäjää ankarilla pakotteilla, jos se hyökkää Ukrainaan. Mahdolliset pakotteet voisivat kohdistua nimenomaan Nord Stream 2 -kaasuputkeen.

Lintilän mukaan pakotteiden toteutuessa kaasun toimitus Eurooppaan vaikeutuu, hinta nousee ja korottaa samalla sähkön hintaa.

– En ole tarkistanut, mutta veikkaan, että kaasufutuurit ovat lähteneet nousuun yön aikana. Tässä voi olla pelko, että Euroopan energiamarkkinat alistuu maailmanpolitiikan alle, Lintilä sanoi Ylen haastattelussa.

Viime aikoina ennätyslukemiin kohonnut sähkön pörssihinta on Lintilän mielestä huolestuttava ilmiö. Suomessa kahdeksan prosenttia ihmisistä ostaa sähkönsä pörssistä.

– Eli suurimmalla osalla on määräaikaissopimus, joka kestää yleensä vuoden tai kaksi. Ne, jotka ovat ottaneet riskin, että mennään pörssisähköllä, niin nyt on sitten se kova aika.

Lintilän mukaan sähkön hintaa nostaa tällä hetkellä myös fossiilisten polttoaineiden, erityisesti kaasun käyttö.

Lintilä pitää ongelmana sitä, että Suomessa ei ymmärretä riittävän hyvin kaasun merkittävää roolia energian hinnanmuodostuksessa.

– Meidän ei tarvitse mennä kuin Tanskaan, jossa 350 000 kotitaloutta lämpenee kaasulla. Muualla Euroopassa kotitaloudet ja teollisuus käyttävät kaasua.

Ministeri pitää Olkiluodon ydinvoimalaitoksen kolmosreaktorin käynnistymistä näillä näkymin kesäkuussa 2022 merkittävänä asiana sähköntuotannolle, koska se lisää Suomen energiaomavaraisuutta.

– Myös merkittävät tuulivoimahankkeet ovat osa sitä, mutta Olkiluoto 3 on erittäin iso osa Suomen energiapalettia, Lintilä sanoi.