Yksi seikka aiheuttaa usein pelastustehtävää vaativan tulipalon – "Kertoo siitä, ettei ihmisillä ole riittävästi tietoa"
Kuuma tuhka aiheuttaa vuosittain yli 100 pelastustehtävää, selviää pelastustoimen Pronto-tietojärjestelmän tiedoista. Asiasta kertoo vakuutusyhtiö Pohjantähti.
Paloista reilu kolmannes tapahtuu rakennuksissa. Yhtä usein tuhka aiheuttaa paloja maastossa. Muissa paikoissa kuten roska-astioissa palaa tuhkan takia noin 30 kertaa vuodessa.
Rakennuksissa tuhkan aiheuttamia tulipaloja tapahtuu eniten lämmityskauden aikana eli joulukuussa ja alkuvuodesta. Tuhkan aiheuttamat maastopalot taas ajoittuvat kesäkuukausiin.
– Usein tuhkaa käsittelevät henkilöt kuvittelevat toimivansa turvallisesti. Tuhkien esimerkiksi oletetaan olevan jo jäähtyneitä ja ne laitetaan muoviastiaan. Tämä kertoo siitä, että ihmisillä ei ole riittävästi tietoa tuhkan vaaroista paloinsinööri Kari Ylönen Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo Pohjantähden tiedotteessa.
Tuhkan aiheuttamia tulipaloja voi pyrkiä estämään omalla toiminnalla. Tiedotteessa annetaan siihen muutamia olennaisia vinkkejä.
Tärkeää on se, että tuhkat tyhjennetään metalliseen astiaan jäähtymisen jälkeen. Muovisia astioita ei kannata käyttää.
Tuhkaa ei myöskään kannata säilyttää terassilla tai muulla helposti syttyvällä alustalla. Tuhka-astia kannattaa pitää kaukana kaikesta syttyvästä materiaalista.
Tuhkan täytyy myös jäähtyä kunnolla. Illalla lämmitetyn takan tuhkat eivät ole vielä aamulla riittävän viileitä.
– Ota huomioon, että tuhka saattaa leimahtaa tuleen vielä usean vuorokauden jälkeen. Tuhkan vaarallisuus perustuu siihen, että tuhka eristää hyvin lämpöä. Tulisijasta poistettavan tuhkan joukossa on aina nokea ja hiilenpaloja, jotka saattavat alkaa kyteä tuhkan sisällä, tiedotteessa sanotaan.
Olennaista on huolehtia myös tulisijojen ja savuhormien nuohouksesta. Samalla niiden kunto on syytä arvioida.
Pelastuslain mukaan nuohous tulisi tehdä kerran vuodessa ja mökillä vähintään kolmen vuoden välein.
Elävää tulta ei myöskään pidä jättää koskaan valvomatta. Päihtyneenä takan sytytys kannattaa jättää väliin.
Takkaa sytytellessä on tärkeää varmistaa, että takka vetää kunnolla.
Kosteilla ilmoilla kasvaa ilmalukon riski. Ilmalukko saattaa sysätä kaikki savut sisälle ja aiheuttaa nopeasti isojakin savu- ja nokivahinkoja.
Takassa kannattaa polttaa vain polttopuuksi kelpaavaa puuta. Tärkeää on myös testata palo- ja häkävaroittimet säännöllisesti.