Yhdysvaltain senaatin republikaanit ja demokraatit esittelivät yhteisen lakialoitteen aselakien kiristämiseksi

Jos lakialoite hyväksyttäisiin senaatissa, se olisi merkittävin aselakiuudistus vuosikymmeniin
Ulkomaat

Yhdysvaltain senaatin demokraatit ja republikaanit esittelivät yhteisen lakialoitteen aselakien kiristämiseksi.

Lakialoitteessa kiristettäisiin muun muassa taustatutkimuksia alle 21-vuotiaille aseenostajille ja ohjattaisiin tukirahaa osavaltioille lakialoitteiden tekemiseen, joilla vaaralliseksi todetuilta henkilöiltä voitaisiin takavarikoida aseita.

Viikkojen ajan lakialoitetta valmistellut ryhmä uskoo aloitteen saavan tarpeeksi kannatusta senaatissa. Jos lakialoite hyväksyttäisiin senaatissa, se olisi merkittävin aselakiuudistus vuosikymmeniin.

–  Tämä puolueiden yhdessä valmistelema laki on edistystä ja pelastaa henkiä. Vaikka se ei ole kaikkea, mitä me haluamme, se on pakottavan tarpeellinen, kertoi senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer.

Lakialoitteen käsittely alkaa tänään, ja sen toivotaan menevän läpi senaatissa ennen viikonvaihteessa alkavaa Yhdysvaltain itsenäisyyspäivän istuntotaukoa, kertoo New York Times.

Edellinen merkittävä liittovaltion aselainsäädäntö on 1990-luvulta, jolloin kiellettiin väliaikaisesti rynnäkköaseiden ja suurten lippaiden valmistus siviilikäyttöön.

Aselait ovat nousseet jälleen tapetille joukkoampumisten takia. Viime kuussa 19 lasta ja kaksi opettajaa sai surmansa kouluampumisessa Texasin osavaltiossa. Aiemmin samassa kuussa kymmenen mustaa ihmistä oli surmattu ampumisessa New Yorkin osavaltiossa sijaitsevassa kaupassa.

Gun Violence Archive -sivuston mukaan alkuvuoden aikana Yhdysvalloissa on kuollut yli 9000 ihmistä aseväkivallan seurauksena. Vuonna 2017 vastaava luku koko vuodelta oli noin 15 700. Lukuihin ei ole laskettu mukaan itsemurhia.