Yhdysvallat, Kanada ja Norja liittyvät mukaan Euroopan sotilaallista liikkuvuutta vauhdittavaan hankkeeseen – Kaikkonen: Tervetullut hanke

Puolustuspolitiikka

Euroopan unionin puolustusministerit ovat hyväksyneet Yhdysvaltojen, Kanadan ja Norjan osallistumisen hankkeeseen, jonka tavoitteena on vauhdittaa sotilaallista liikkuvuutta Euroopassa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU avaa puolustusyhteistyösopimukseensa (Pesco) kuuluviin hankkeisiin osallistumisen unionin ulkopuolisille maille.

Sotilaallista liikkuvuutta parantavassa hankkeessa pyritään muun muassa lyhentämään byrokratiasta johtuvia odotusaikoja, kun joukot liikkuvat rajojen yli.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) pitää hanketta tervetulleena ja kuvailee EU:n puolustusyhteistyön saavan asteittain lisää konkretiaa.

–  EU:n puolustusyhteistyö menee eteenpäin, ei jättiharppauksin, mutta kuitenkin pieniä tai keskikokoisia askelia, Kaikkonen sanoi torstaina kokouksen jälkeen.

EU:n ulkosuhteita johtavan Josep Borrellin mukaan sotilaallisen liikkuvuuden parantaminen tekee puolustuksesta tehokkaampaa ja vahvistaa turvallisuutta.

Myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivotti päätöksen tervetulleeksi.

–  EU:n ulkopuolisilla liittolaisilla on tärkeä rooli Euroopan suojelemisessa ja puolustamisessa, Stoltenberg sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Britannia ei ole liittynyt mukaan sotilaallisen liikkuvuuden vauhdittamiseen. Kaikkonen ei osannut sanoa varmaa syytä sille, miksi Britannia ei ole lähtenyt mukaan hankkeeseen.

Hänen mukaansa Britannian EU-ero on heikentänyt EU:n ja Britannian puolustusyhteistyötä. Hän toivoo, että malli uuteen yhteistyöhön puolustusasioissa löytyisi.

–  Brexit on ymmärrettävästi laittanut asioita telakalle, ja se koskee myös puolustusyhteistyötä. Mutta pidemmällä tähtäimellä pitäisin sekä Britannian että EU:n etuna, että meillä rakentuisi yhteistyötavat myös puolustuksen suhteen, Kaikkonen kommentoi.