Yhä useampi pyöräilee työmatkat – "Kun on aamulla liikkunut ulkosalla, on skarpimpi, luovempi ja ehkä muutenkin mukavampi"

Pyöräily

Työmatkapyöräily on kasvattanut suosiotaan Suomessa selvästi. Pyöräliiton mukaan kasvua selittää muun muassa se, että yritykset ja työnantajat huomioivat pyöräilyn koko ajan paremmin.

– Pyöräilyyn satsaaminen on monille työpaikoille jopa selkeä vetovoimatekijä ja rekrytoinnin valttikortti, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen sanoo tiedotteessa.

Yksi hyvä esimerkki on oululainen Liana Technologies, jonka työntekijöistä kolmasosa kulkee töihin pyörällä.

Yrityksessä on huomattu, että IT-alalla monet ovat hyvin ympäristötietoisia ja vastuullinen toiminta vaikuttaa työpaikan valintaan. Yrityksellä on myös hyvät kokemukset siitä, miten työmatkapyöräily lisää hyvinvointia.

– On myönnettävä on, että olen paljon skarpimpi ja tehokkaampi töissä, jos olen tullut pyörällä töihin. Kun on aamulla liikkunut ulkosalla, on skarpimpi, luovempi ja ehkä muutenkin mukavampi, 25 kilometriä päivässä työmatkapyöräilevä ohjelmistokehittäjä ja tiiminvetäjä Elisa Tervonen kertoo.

Suomen Ympäristökeskuksen tietojen mukaan jopa viidennes työmatkoista pyöräillään ainakin osan vuodesta. Kasvu on ollut nopeaa, sillä vuonna 2010 työmatkapyöräilijöitä oli vain 12 prosenttia.

Erityisesti 30–40-vuotiaat pyöräilevät paljon.

Pyöräliiton mukaan muutosta selittävät monet tekijät, kuten ympäristötietoisuus, omasta terveydestä huolehtiminen sekä työpaikkojen kannustava ilmapiiri.

Työmatkapyöräilyä ovat lisänneet myös kaupunkipyörät, joiden työmatkakäytöstä tuli tämän vuoden alussa verovapaa liikuntaetu. Kaupunkipyöriä on käytössä jo esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Turussa, Oulussa ja Kuopiossa.